banner-kringlooptuinieren-1 banner-kringlooptuinieren-2 banner-kringlooptuinieren-5
Meer halen uit de biologische kringloop

Het ei

Een kip legt maximaal 1 ei per 24 uur.

 

 • Uit welke stoffen is een ei opgebouwd?

 

  Voor 60 % bestaat het ei uit het eiwit met als hoofdbestanddeel ovalbumine, 30 % is dooier en 10 % eischaal. De dooier is trouwens slechts één enkele cel. De kleur van de dooier kan variëren van zeer licht geel tot donker oranje. De kleur van de dooier wordt veroorzaakt door caroteen en hangt af van de voeding van de kip. In wortelen en verse planten zit bijvoorbeeld veel caroteen. Als een kip voornamelijk graan eet, blijft de dooier licht. Verder bevat het ei een aantal mineralen, zoals fosfor, kalium, natrium, calcium en ijzer. Ook bevatten eieren de vitamines A, B1, B2, B6, biotine en E.

 

 • Waarom wordt de inhoud van een ei hard wanneer je het ei kookt?

 

Kippeneiwit bestaat uit 90 % watermoleculen en voor 10 % uit eiwit(proteïne) moleculen. Bij verwarming rollen de tot dan toe in elkaar gedraaide eiwitten zich uit tot lange draden, deze vormen een netwerk dat stolt. Hierin wordt het water gevangen. Eiwit gaat stollen bij een temperatuur van 63 graden Celsius (°C), eigeel stolt bij 68 °C.

 

 • Hoe is een ei opgebouwd?

   

Een ei bestaat uit verschillende delen: kalkschaal,met daaronder de schaalhuid, eivlies (tussen eivlies en schaalhuid zit de luchtkamer), eiwit, hagelsnoer dat de eierdooier (met errond het dooiervlies en erin de kiemvlek) op zijn plaats houdt en de luchtkamer.

 

 • Is een ei eten slecht voor de cholesterol?

   

Een ei wordt gezien als evenwichtig voedsel, wanneer zowel het eiwit als het eigeel worden verorberd, goed voor gezondheid en cholesterol, rijk aan diverse mineralen. Volgens de recentste inzichten is het eten van volledige eieren goed voor de gezondheid. Omdat vermoed werd dat het eten van veel cholesterol tot hart- en vaatziekten zou kunnen leiden, kregen eieren een slechte naam. Inmiddels (2003) is ontdekt dat een te hoog lichaams-cholesterolgehalte in belangrijke mate ook door de persoonlijke aanleg wordt veroorzaakt. Door het eten van te veel (verzadigde) vetten heeft men meer kans op verhoogde lichaamscholesterol, dan door het eten van producten met een hoge cholesterolwaarde. Met andere woorden: wekelijks enkele eitjes eten kan geen kwaad, dagelijks meerdere eitjes eten is niet gezond.

 

 • Zijn er soorten kippeneieren?

   

Er zijn eieren van verschillende kleuren. Bij de afbraak van dode rode bloedcellen ontstaan galkleurstoffen (bv. porfirine, biliverdine), die via de galgangen worden afgevoerd naar de galblaas. Deze galkleurstoffen geven de eieren hun typische geelbruine kleur. Meestal leggen kippen met witte oren witte eieren, en leggen kippen met anderskleurige oren (licht)bruine eieren (deze regel geldt in quasi alle gevallen).

 

 • Soms hebben mijn kippeneieren heel rare vormen?

   

Wanneer kippen windeieren leggen heeft dat meestal te maken met een tijdelijk mankementje in de eierproductie (bv. door stress, of door een tekort aan water, door ziekte of door langdurig gebrek aan kalk). Dubbeldooiers leggen de kippen meestal bij het begin of op het einde van een legcyclus. Hoe bewaar ik mijn eieren het beste? Op een koele (max 10 °C) en donkere plaats, met de stompe kant (luchtkamer) naar boven, best niet in de nabijheid van sterk geurende levensmiddelen (eventueel bewaren in luchtdichte doos). Op kamertemperatuur zijn ze twee weken houdbaar; in goede omstandigheden maximaal zes weken

 

 • Kan ik zelf checken of het eitje nog vers is?

   

Dat kan aan de hand van de drijfproef: een vers ei zakt onmiddellijk; een minder vers ei richt zich, omwille van de vergrote luchtkamer, met de stompe kant naar boven.; een oud ei (van zes weken en ouder) gaat drijven. Je kan ook de schudproef doen: door de grotere luchtkamer gaat minder vers ei klotsen. Ook de lichtproef is mogelijk: een ei is vers als heel fel licht erdoor schijnt en als de dooier niet duidelijk zichtbaar en niet beweeglijk is. De breekproef is misschien wel de meest bruikbare proef: verse eieren hebben een ronde dooier die omgeven is door dik eiwit.