banner-kringlooptuinieren-1 banner-kringlooptuinieren-2 banner-kringlooptuinieren-5
Meer halen uit de biologische kringloop

Voeding

Kippen zijn vlotte verwerkers van keuken- en tuinafval. 

Welk keuken- en tuinafval lusten kippen?

Kippen lusten bladeren en (de meeste) schillen van groenten en fruit, onkruid, wat pas gemaaid gras, restjes van plantaardig (bereid) voedsel.

Welk keukenafval geeft u beter niet?

Kippen zijn minder dol op uienschillen, preibladeren, schillen van bananen en citrusvruchten ... Wat de kippen niet lusten, kunt u thuiscomposteren.

Een Europese verordening verbiedt het voederen van dierlijk materiaal.

Bijvoederen

Het rantsoen van keuken- en tuinafval dat u aan uw kippen voorschotelt is wisselend van hoeveelheid en van samenstelling. Voor de goede conditie van de kip zult u ze daarom dagelijks een portie samengesteld voeder moeten bijgeven.
Zorg voor zo'n 65 g legmeel of granenmengsel per kip per dag.

Het populairste kippenvoer is de gewone graanmengeling. Meestal is dit een mengeling van maïs (energierijk maar eiwitarm) en tarwe (eiwitrijk).

Gemalen schelpen en maagkiezel

Calcium is een levensnoodzakelijk mineraal voor elke legkip. Het is aanwezig in onze etensresten – ook wij hebben er behoefte aan – en in commerciële voeders. Vooral tegen de winter bestaat het risico dat er kalkgebrek ontstaat. Om zeker te zijn dat de kippen bij verhoogde behoefte voldoende calcium innemen, is het aan te raden om in het hok steeds een bak met gemalen  mossel- of oesterschelpen (grit) te plaatsen die u in de handel kunt kopen. 

Water

Kippen moeten steeds kunnen beschikken over vers en zuiver water. Verschaf zo’n 250 ml per kip en per dag of een liter water per toom van 4 kippen per dag. Plaats de drinkbak niet te ver van de voederbak, zodat de kippen tijdens het eten ook kunnen drinken. Plaats hem zo mogelijk buiten het hok om te voorkomen dat het strooisel vuil wordt. De drinkrand bevindt zich best op borsthoogte  van de kip. Ververs in de zomer het water dagelijks. Plaats de drinkbak in de schaduw en reinig hem regelmatig. Bij hogere temperaturen is er namelijk een versnelde groei van algen en bacteriën. Tijdens de winter kunt u de drinkbak tijdelijk in het hok plaatsen om te voorkomen dat het water bevriest. Het risico bestaat wel dat de dieren het bevuilen met strooisel. U moet het dus zeker dagelijks verversen. Voeg zeker nooit zout toe aan het water!