banner-kringlooptuinieren-1 banner-kringlooptuinieren-2 banner-kringlooptuinieren-5
Meer halen uit de biologische kringloop

3-delige infosessie

Bent u begaan met het leefmilieu en wilt u bijleren over kringlooptuinieren en composteren? Dat kan op verschillende manieren!

 

Composteren is helemaal niet moeilijk. U houdt rekening met een paar vuistregels. Vlaco organiseert samen met de Vlaamse Intercommunales, infosessies 'Thuiscomposteren in de kringlooptuin'. In enkele lessen wordt op de belangrijkstee vuistregels dieper in gegaan.
De ervaring van de lesgevers, de opbouw van de infosessie, het didactische materiaal en de praktijkvoorbeelden garanderen u een goed inzicht in het thuiscomposteren.
De infosessies vinden normaal gezien plaats in de periode mei/juni en september/oktober, maar kunnen ook op andere momenten worden gegeven. Informeer bij uw intercommunale of milieuambtenaar/duurzaamheidsambtenaar voor een cursus in uw buurt.
 

De driedelige infosessie: 'Thuiscomposteren in de kringlooptuin' houdt in:

Les 1 : Theorie

Tijdens de eerste bijeenkomst leert u de knepen van het composteren. Wilt u goed kunnen composteren, dan moet u immers enkele vuistregels kennen: wat is composteerbaar, wat is het niet, wat gebeurt er precies tijdens het composteringsproces en welke organismen zijn er actief? Welk systeem is het meest geschikt voor uw tuin?

Les 2 : Bezoek

Tijdens een rondleiding op een gespecialiseerd bezoekerscentrum krijgt u uitleg over de mogelijke toepassingen van compost en verneemt u meer over andere kringlooptechnieken in de tuin: versnipperd snoeihout als bodembedekking, gazonbeheer met de mulchmaaier, nuttig gebruik van grof snoeihout, enz ...

Les 3 : Praktijk

Tijdens de praktijksessie gaat u zelf aan de slag. Dankzij de deskundige begeleiding van een ervaren lesgever krijgt u het thuiscomposteren onder de knie. Hoe zit een doeltreffende compostbak in elkaar? Hoe belucht u de inhoud van een compostvat? Hoe kunt u zelf de kwaliteit van uw compost bepalen?
Elke les duurt ongeveer 3 uur.
Als organisator bent u geheel vrij om onderdelen van deze 3-delige infosessie apart aan te bieden of min samenspraak de inhoud aan te passen.