banner-kringlooptuinieren-1 banner-kringlooptuinieren-2 banner-kringlooptuinieren-5
Meer halen uit de biologische kringloop

Snoeihoutverwerking

Het meest bijzondere kenmerk van bomen en struiken is zonder twijfel dat ze verhouten. Naarmate de jonge twijgen langer worden, worden ze ook dikker en steviger. Zo komen ze zonder kleerscheuren de winter door. In het voorjaar vormen de takken nieuwe uitlopers en wordt de boom of heester hoger en breder. Groeien de takken te hoog of te ver en hinderen ze ons of de planten in hun buurt, dan is het tijd om in te grijpen en te snoeien.

Maar snoeihout is stevig materiaal en stopt u, in tegenstelling tot bijvoorbeeld grasmaaisel, niet zonder meer in het compostvat. Creatieve tuiniers verwerken hun snoeihout steeds vaker in nuttige en mooie tuintoepassingen. Kringlooptuiniers houden de stevige houtresten binnen de eigen tuin en gebruiken ze als bouwmateriaal.

Door hout te composteren of ermee te mulchen bouwt u de structuur en de vruchtbaarheid van de bodem op. In combinatie met hedendaagse materialen verwerkt u het tot afsluitingen en andere originele constructies. Of u slaat de artistieke weg in en ontwerpt een fraaie blikvanger die uw tuin een heel persoonlijk karakter geeft. In deze rubriek laten we u kennismaken met de vele mogelijkheden die snoeihout biedt en stellen we u een aantal manieren voor om het hout binnen de kringloop van uw eigen tuin te houden. We geven tips om minder vaak en ingrijpend te moeten snoeien. 

Kijk ook eens in onze mediagalerij naar de filmpjes over snoeihout.