Snoeihout verwerken tot mulch of compost

snoeihout verwerken

Snoeihout hoef je niet onmiddellijk weg te gooien of te laten ophalen. Snoeiresten van bomen, heesters of hagen komen, kan je verwerken tot compost- of mulchmateriaal. Van een betere eindbestemming gesproken! 

Het meest bijzondere kenmerk van bomen en struiken is dat ze verhouten. Jonge twijgen worden langer, dikker en steviger. Zo komen ze zonder kleerscheuren de winter door. In het voorjaar vormen de takken nieuwe uitlopers en wordt de boom of heester hoger en breder. Groeien de takken te hoog of te ver en hinderen ze ons of de planten in hun buurt, dan is het tijd om in te grijpen en te snoeien.

Mogelijkheden om snoeihout te verwerken

Snoeihout is stevig materiaal en stop je, in tegenstelling tot grasmaaisel, niet zomaar in het compostvat (we hebben er wel een slimme truc voor!)  Er zijn wel aardig wat toepassingen waardoor je het snoeihout zinvol kan verwerken.

Hedendaagse afsluitingen en tuinpaden

Creatieve tuiniers verwerken hun snoeihout steeds vaker in nuttige en mooie tuintoepassingen. Kringlooptuiniers houden de stevige houtresten binnen hun eigen tuin en gebruiken ze als bouwmateriaal voor tuinpaden, snipperwanden, fraaie blikvangers of andere originele constructies. Niet alleen geef je daar je tuin een persoonlijk karakter mee, maar het is ook beter voor de doorstroom van water dan pakweg beton. 

Compost- en mulchmateriaal voor je bodem

Verder zijn er nog tal van andere manieren om het hout binnen de kringloop van je eigen tuin te houden. Je kan het snoeihout bijvoorbeeld hergebruiken als voedzame bron voor jouw bodem.

Het composteren of mulchen van houtsnippers brengen heel wat voordelen met zich mee die je bodemkwaliteit bevorderen:

  • Het helpt de structuur en de vruchtbaarheid van je bodem opbouwen
  • Een houtsnipperlaag beschermt je grond tegen wind, zon en temperatuurverschillen tussen dag en nacht waardoor bodemleven ontstaat

Super-snoeitips op een rijtje

Wanneer snoei je best? Wat zijn de basistips bij het snoeien? Een slimme truc om je fijne takkenresten te composteren en nog veel meer, vind je hier: 

>> 5 basis-snoeitips op een rijtje

>> Tips om je snoeiresten nuttig in te zetten in de tuin

>> Tijd voor de zomersnoei (én een slimme truc voor de verwerking van je takkenresten ?)
 

 

Meer weten over thuiskringlopen?

>> Terug naar hoofdpagina Thuiskringlopen