banner-algemeen-1 banner-algemeen-2 banner-algemeen-3 banner-algemeen-4 banner-algemeen-5
Meer halen uit de biologische kringloop

Kringloopweekend

De restjes nemen zelf het heft in handen en komen op voor hun bestaansrecht -en -reden. Want de restjes doen er toe. Meer nog, ze maken ons leven makkelijker. Ze bieden ons tal van opties om nog gebruikt te worden. Daarom geven de restjes jou tips waarom zij nog nuttig zijn.

Tips van de restjes:

 

BEN IK OOK TEN MINSTE HOUDBAAR ALS IK TE GEBRUIKEN BEN TOT?

 

De datum “Te gebruiken tot” (TGT) op verpakte voeding mag je niet overschrijden. Deze producten bederven snel en ze opeten na deze datum houdt een gezondheidsrisico in. Zet deze producten altijd snel in de koelkast. Producten met “Ten minste houdbaar tot”-datum (THT) zijn langer houdbaar. Meestal kan je er nog van smullen (lang) na de uiterste datum. Enkel ‘smaak’ en ‘kraak’ zijn hooguit wat verschillend. Vertrouwen op je zintuigen blijft de boodschap.

 

VAN BROOD WORD JE GROOT

Heb je je boterhammen graag zacht? Stop je brood in een doos met een halve appel. Brood bewaar je het best in een broodtrommel of broodzak. Maak broodkruim door droge sneetjes in een blender fijn te malen. Je kan er broodballetjes van maken of mengen tussen het gehakt.

 

Meer kringlopen, minder resten

De kringloop sluiten kan je thuis op allerlei manieren. Of het nu gaat om bewaartips en daarmee een rit naar de supermarkt uitsparen of  je eigen bodemverbeteraar maken door de composteerprincipes toe te passen; iedereen kan het leren, van barbecuekoning over keukenprinses tot de onhandige harry’s … 

 

Doe mee aan de wedstrijd!

Op elke activiteit vind je een wedstrijdformulier. Vul het formulier in, beantwoord de wedstrijdvragen en maak kans om deel te nemen aan een super inspirerende kookworkshop met één van de chefkoks Frank Fol (de Groentekok), Klara Libert (de Keyser & de Kok) of Ilse D’Hooge (Libelle-TV-kok)!

 

Wat vind je op een activiteit?

  • Uitdagend Red-de-Restjes spel voor groot en klein
  • Kringloopkrachten die je kunnen helpen bij thuiskringlopen
  • Gratis kadootje om nog beter te bewaren
  • Folders en brochures over alles in de tuin en in de keuken
  • Soms een hapje en/of een drankje
  • Inspiratie om de restjes te redden!
  • Wedstrijd om een Red-de-restjes-pakket te winnen