Tips om je snoeiresten nuttig in te zetten in je kringlooptuin

5 nuttige tips om je snoeiresten nuttig in te zetten in de tuin

De winter is bijna voorbij en hier en daar is er wel wat aan een snoeibeurt toe. Wist je dat snoeihout een belangrijke meerwaarde heeft in je tuin? We zetten alvast enkele leuke en nuttige tips op een rijtje. 

First things first …

Snoeien vraagt kennis en de snoeiregels kunnen erg verschillen van soort tot soort. Eerst en vooral is het belangrijk een onderscheid te maken tussen de verschillende snoeibeurten in een jaar. Op dit moment is het bijvoorbeeld vaak niet nodig om all the way te gaan snoeien. Ontdek hier onze 5 basis-snoeitips. Nu je weet wat je nu kan snoeien en wat niet, hieronder onze tips om je snoeiresten – zonder dat je daar veel extra materiaal voor nodig hebt - nuttig in te zetten in je tuin. We gaan van makkelijk naar iets moeilijker. Geïnteresseerd in één van de tips, dan vind je alle info erover in onze gratis online brochure.  

Tip 1: Voorkom chaos en schep orde in je tuin

Orde in de chaos voor je begint

Bedenk altijd vóór je gaat snoeien wat je met het snoeihout zal doen. Zo kan je het meteen sorteren op lengte en dikte, je kan het bijknippen als het te vertakt is of dode takken scheiden van levende. En je hebt al meteen orde geschapen in een mogelijke chaos. Heb je een thuiscomposteersysteem? Dan kan je daar al heel wat kleiner materiaal in kwijt. Ontdek hier alle info over thuiscomposteren en over het soort takken dat je thuis kan composteren zónder dat verkleinen noodzakelijk is. Maar ga niet meteen alles thuiscomposteren, want we hebben nog heel wat creatieve toepassingen voor snoeihout in petto.

Tip 2: Maak er plantensteunen en/of rijshout van

Plantensteun

Niet alle planten zijn even stevig gebouwd en opgewassen tegen een (wind)stoot. In de natuur gaan bepaalde (klim)planten ervan uit dat er wel een boomstam of overhangende takken in de buurt zijn om zich aan vast te hechten op hun zoektocht naar licht. Kijk even rond in je tuin welke planten wel wat extra steun kunnen gebruiken. Bonen, erwt, rozen, blauweregen, bosrank… zijn maar enkele voorbeelden. Neem er wat stevig touw bij en leef je lekker uit. Met deze leuke kringlooptip spaar je niet alleen geld uit, je krijgt er ook iets heel nuttig en creatief voor in de plaats. 

Tip 3: Bouw er een insectenhotel mee

Bouw een insectenhotel

De verschraling van de natuur en het biocidengebruik hebben tot een verarming van het voedselaanbod geleid voor vele nuttige insecten en solitaire bijen. De “spletenvrije” moderne bouwwijze en onze drang om alles op te ruimen in de tuin, beperken de nestmogelijkheden voor de solitaire bijen en wespen. In België leven meer dan 600 soorten solitaire bijen en wespen. Ze doen alles alleen: ze zorgen in hun eentje voor het nest en het nageslacht. Deze solitaire bijen en wespen steken niet; ze hebben immers geen kolonie te verdedigen. Solitaire bijen voeden zich met nectar en stuifmeel en zijn nuttig voor de bestuiving. Solitaire wespen eten dierlijk voedsel waaronder heel wat schadelijke insecten. De laatste dertig jaar is het aantal solitaire bijen en wespen fel geslonken. Jij kan hen helpen door een insectenhotel voor ze te bouwen met je snoeiresten > Ontdek hier hoe je dat doet! Weinig tijd? Ook door bijvoorbeeld de stam van een dode boom te laten staan, breng je weer heel wat leven. Kevers boren gaten en leggen er hun eitjes in. Na een tijdje leggen ook solitaire bijen er hun eitjes in. Schimmels dringen binnen en vermolmen het hout. 

>> Nog meer 'wilde' tuindieren aantrekken in je kringlooptuin? Ontdek hier al onze tips! 

Tip 4: Maak er ook andere (tuin)dieren mee blij

kleinvee houdt ook van snoeiresten

Ook andere - en grotere - tuindieren kan je heel blij kan maken met deze resten. Heb je cavia’s, konijnen, dwerggeitjes … in je tuin? Die zijn verzot op vers gesnoeide takken. De door de beginnende sapstroom vochtig geworden twijgen en takken zijn nu een lekkernij voor hen. Zeker op hazelaar, wilg, els, meidoorn en haagbeuk zal je kleinvee dol zijn.

Tip 5: Maak er een vlechtwerk van 

Tip Vlechtwerk

Heb je in de tuin enkele heesters en bomen staan die bij het snoeien lange, rechte takken opleveren, dan is een vlechtwerk zeker het overwegen waard. Je kan er letterlijk alle richtingen mee uit. Een lage boord (10 à 20 cm) langs een bloemenborder of groentebed vraagt amper een paar uur werk. Heb je meer materiaal en wil je het iets hoger (30 à 50 cm) dan kan het vlechtwerk dienen als keermuurtje voor een verhoogd plantvak of als onopvallende tuinafsluiting. Maar het kan gerust nog een stuk hoger als steun voor klimplanten of als zichtscherm. Laat je creativiteit de vrije loop en betrek er de kinderen bij. Ook hiervoor vind je alle info en inspiratie in de brochure.  

Heb je nog niet meteen inspiratie of tijd? Bind de lange/rechte takken dan al samen. Ook de kleinere en fijnere takjes kan je bundelen. Later kan je ze indien gewenst nog wegbrengen naar het recyclagepark. 

Tip 6: Ga voor een takkenril of -wal

Takkenwal  maken
Heb je geen hakselaar of takkenversnipperaar, dan is een takkenril of takkenwal de eenvoudigste manier om met ongesnipperd snoeihout een afsluiting te bouwen. Hout is een bouwmateriaal en door het te stapelen maak je er een echt muurtje (of een heuse muur) van. De enige voorbereiding voor de takkenril bestaat uit het plaatsen van twee rijen palen. Die moeten stevig zijn en diep genoeg in de grond geklopt worden, zeker half zo diep als het bovengrondse gedeelte. 

Het enige wat je er eventueel extra voor nodig hebt, zijn dus die houten paaltjes. Daarmee maak je het strak en toepasselijk in elke tuin. Maar uitzonderlijke situaties, vragen uitzonderlijke oplossingen ... misschien vind je nog alternatieven in je tuin. Naast handig, zijn takkenrillen ook een prima nestplaats of beschutting voor tuindieren, dus 3 vliegen in 1 klap. Ontdek meer in onze brochure en/of raak geïnspireerd en volg er binnenkort een Vlaco-workshop over, georganiseerd door je intercommunale, gemeente of vereniging. Ontdek hier al onze workshops. 

 

Dan nog een paar tips waar wat extra materiaal en/of kennis voor nodig is:

Tip 7: Maak er een levende wilgentipi of kijkhut van

Wilgentipi maken

In tegenstelling tot constructies gemaakt met dode takken, zal een dergelijk bouwsel niet rotten. Integendeel, het groeit steeds groter en steviger uit tot een levend geheel en biedt een microklimaat waar het fijn vertoeven is, met schaduw in de zomer en beschutting in de winter. Een wilgentipi is een leuke speelplek voor de kinderen en een prima kijkhut voor de observatie van het leven in de tuin. Zelf een wilgentipi maken? Ontdek hier hoe je het praktisch aanpakt. 

Tip 8: Snoeihout versnipperen of verhakselen en de houtsnippers inzetten

Snoeihout versnipperen of verhakselen

Het grote voordeel van snoeihout versnipperen, is de volumereductie. Na het versnipperen, blijft van de oorspronkelijke hoop takken amper 10 à 15 % over. Snippers zijn een stuk makkelijker te manipuleren dan takken. Ze zijn licht en met de riek en kruiwagen eenvoudig te verplaatsen. Bovendien hebben ze heel wat nuttige toepassingen. Nadeel: je moet wel een versnipperaar of hakselaar hebben en/of aankopen – hetgeen nu misschien niet zo makkelijk is. Hou er ook rekening mee dat een hakselaar niet echt stil is en uiteraard ook wat geld kost.

Heb je geen versnipperaar, dan kan je momenteel niet met deze tip aan de slag. Maar het kan wel inspiratie betekenen voor later. In sommige gemeenten worden ze -  in normale omstandigheden - soms ook verhuurd door de gemeente/intercommunale of je kan er binnenkort misschien zelf eentje aanschaffen en er een toekomstig buren-leensysteem voor opzetten?  

Hoe de houtsnippers inzetten in de tuin? 

  • Versnipperd snoeihout is uitstekend geschikt als mulchmateriaal
  • Je kan er een snipperwand mee maken
  • Je kan het snoeihout verwerken in je compostvat of -bak. Ontdek hier alle info over thuiscomposteren
  • ...


Vuurtje stook dan maar?

Tot slot nog even dit. Een open vuur maken in de tuin is ten strengste verboden. Het is de snelste manier om hout om te zetten in CO₂. Alle energie gaat dan in één keer verloren. We raden dit dan ook zeker niet aan. Van humusvorming is er uiteraard geen sprake, alle voedingsstoffen gaan in rook op. Bovendien kunnen bij een open vuur dioxines en andere schadelijke stoffen vrijkomen. Het is ook helemaal niet nodig; er zijn leuke alternatieven genoeg. 

 

Ontdek meer thuiskringlooptips van Vlaco

https://www.vlaco.be/thuiskringlopen