Vlaco lanceert ‘Het Restjeskookboek’

Cover Het Restjeskookboek

Vlaco behartigt in Vlaanderen het sensibiliseren van de bevolking voor wat betreft verwerken van organische resten. Dat is al enkele tientallen jaren zo. Die communicatie gebeurt via lessenreeksen, folders, brochures en posters … én af en toe ook eens een boek. Wie kent er nog de boeken ‘101 Compostvragen’ en ‘Composteren en Kringlooptuinieren’ die Vlaco en auteur Ivo Pauwels samen schreven, en die je nog steeds in de boekhandel kan terugvinden (zelfs in ’t Frans ‘Compostez et Recyclez’). 

Vlaco organiseert samen met een vijftigtal lesgevers infosessies over thema’s zoals thuiscomposteren, compost gebruiken, gras beheren, snoeihout verwerken, kippen als kringloopwerkers inzetten, vaste planten kiezen én ook … voedselverlies beperken. In de schoot van dit laatste thema is nu “Het Restjeskookboek” geboren.

Wereldwijd wordt één derde van het voedsel 'verspild'. Vlaanderen heeft zich geëngageerd om haar voedselverlies tegen 2020 met 15% te laten krimpen. Vlaco wil daar alvast zijn steentje toe bijdragen met “Hét Restjeskookboek”.  In het boek wordt gekokkereld met restjes, en worden ongecompliceerde, vaak eenvoudige, verrassende én superlekkere gerechten klaargestoomd. Belangrijk is dat je geen topkok hoeft te zijn. Je moet vooral durven proberen, combineren en improviseren. Met het Restjeskookboek dagen we de mensen uit om op avontuur te gaan in de keuken!

Het Restjeskookboek (met als baseline “60 recepten om meer uit je eten te halen – Red-de-restjes”) wil creatieve tips aanreiken om restjes glorious te verwerken en jou, als consument, de tools in handen geven om onnodig gebruik van water, energie, meststoffen en transport gelinkt aan voedselverlies tot een minimum te beperken. Daarnaast - en mooi meegenomen - spaar je door te koken met restjes jaarlijks heel wat geld uit. Ook heel fijn is dat je uit koken met restjes voldoening zal halen.  Je zal snel ontdekken hoe creatief je eigenlijk wel bent.

Restjeskoken is méér … Meer bewust koken, meer bewust omgaan met ingrediënten en meer respect tonen voor de wereld en haar grondstoffen. 

Wat komt aan bod in het boek?

Het boek bevat 60 (basis)recepten. Elk recept baseerden we op een restje uit de koelkast, uit de vorige maaltijd of uit de overdaad in de tuin. Die restjestypes deelden we op in 7 productgroepen:

  • brood
  • aardappelen
  • fruit
  • groenten
  • pasta en granen
  • zuivel
  • vlees en vis

Wie werkte eraan mee?

Bij elk van de productgroepen komen ervaren kook-lesgevers van Vlaco aan het woord, en worden een heleboel recepten (incl. mooie foto’s van food-fotograaf Heikki Verdurme, en tientallen tips en receptvarianten) gebundeld waarmee je als keukenprins(es) aan de slag kan.

Ook enkele BV’s vonden het belangrijk om het boek in de aandacht te brengen en onze relevante boodschap vlot ‘onder de mensen’ te brengen.  Onder andere BV’s als Nic Balthazar, Roos Van Acker en Dorien Knockaert werkten mee aan het boek, in de vorm van enkele quotes en lievelingsgerechten.

Kijk je nu al uit naar ons Vlaco-kookboek?

  • Het Restjeskookboek is een uitgave van Lannoo en Vlaco, en ligt vanaf begin mei in de boekhandel. We lanceren het boek op 1 mei, tijdens de Radio 2-dag, in Bokrijk. Vlaco heeft er een ruime stand op het Radio 2-plein naast De Madammen (Radio 2-programma).
  • Om promotie te voeren naar het grote publiek maken we in samenwerking met Gil Claes (cfr. ‘Allemaal beestjes’, ‘Leven en laten leven …’) in de loop van maart een tv-reportage die wordt uitgezonden op Eclips -TV in de maand april.
  • In 2018 bieden we opnieuw een groepsaankoop-mogelijkheid aan onze vrijwilligers. In de inspiratieboxen van het KringloopWeekend vind je alvast kaartjes en een reeks affiches waarmee op jouw KringloopWeekend-event reclame kan worden gemaakt.  

Binnenkort hier nog meer over!