Ook Vlaco vzw is curieus en werkt met heel veel goesting mee aan het project CurieuzeNeuzen in de tuin!

Ook Vlaco vzw is curieus en werkt met  heel veel goesting mee aan het project!

Ook Vlaco vzw is curieus en werkt met heel veel goesting mee aan het project CurieuzeNeuzen in de tuin! Hét onderzoek waarbij 5.000 burgerwetenschappers met de hulp van een slimme bodemsensor een half jaar lang de hitte en droogte in Vlaanderen in kaart brengen. 

CurieuzeNeuzen in de Tuin

  • Hitte en droogte op 5.000 meetpunten in Vlaanderen
  • Meetperiode: april tot oktober 2021

Via een grootschalig netwerk van 5.000 ‘mini-weerstationnetjes’ gaat CurieuzeNeuzen in de Tuin de bodemtemperatuur en bodemvochtigheid meten over heel Vlaanderen. De meetcampagne loopt van april tot oktober 2021 en zal nagaan hoe weerbaar onze tuinen zijn tegen toekomstige droogte en hittegolven. De actie brengt daartoe het effect van stedelijke hitte-eilanden in rekening, maar ook de impact van kleine, lokale ingrepen, zoals het planten van bomen en de frequentie van grasmaaien. Het resultaat is een internationaal unieke dataset en een gedetailleerde droogtekaart voor Vlaanderen. Ontdek er hier alles en veel meer over! 

Link CurieuzeNeuzen in de tuin en de biologische kringloop

Het inzetten van de biologische kringloop, onder andere door compostgebruik in de tuin en thuiskringlooptechnieken als duurzaam grasbeheer, heeft heel wat voordelen voor onder andere het vochtgehalte én de hittebestendigheid van de (tuin)bodem. Wij hebben hier jarenlang ervaring in en heel wat info over en delen dit met plezier met de trekkers van dit mooie project.