TEST: Vlaco-potgrond in de biologische landbouw

 

Boer Dirk neemt deel aan demoproeven

Een stortbui valt uit de lucht wanneer boer Dirk van zijn veld af komt. Snel neemt hij ons mee in zijn serre waar hij ons trots toont hoe hij de afgelopen maanden experimenteerde met een aantal zakken Vlaco-potgrond. Omringd door vele helpende handen is boer Dirk de trotse landbouwer die probeert een breed aanbod aan duurzame groenten, fruit en vlees op de lokale markt rond Aalst te brengen.

 

Op zijn landbouwgrond, waarvan 1,8 ha bewerkte grond en 2000 m² serres, teelt Dirk jaarlijks ruim 100 verschillende groenten- en fruitsoorten. Deze verkoopt hij in zijn hoevewinkel samen met fruit en sappen van collega-landbouwers uit de regio. “We zetten bewust niet in op massaproductie maar wel op een zo breed mogelijk aanbod. Door de oogsten te spreiden over het jaar trachten we het jaar rond verse producten aan te bieden.”
Dirk krijgt regelmatig hulp van een groep zorgbehoevenden. “Het is fantastisch deze mensen te zien genieten van een nuttige dagbesteding in de gezonde buitenlucht. Veel deelnemers komen hier zelfstandig, met de fiets of met de belbus naartoe. Zo worden ze ook meer zelfredzaam.”

De zoektocht naar een ecologisch alternatief

In de zoektocht naar een nieuwe potgrond kwam de bioboer bij Vlaco terecht.

“Veel potgronden die geschikt zijn voor bioteelt bestaan bijna hoofdzakelijk uit turf. Het afgraven van turf is een milieubelastende activiteit en het transport dat hierbij komt kijken, levert nog een extra bijdrage aan de CO2-uitstoot. Ook alternatieven zoals kokosvezels komen vaak uit Azië en vereisen een ver transport. De meest kwalitatieve turf komt uit Duitsland”, volgens Dirk, “maar deze mijnen geraken ook leeg.” Biolandbouwers zijn dringend op zoek naar een ecologisch alternatief voor veen, maar dat is niet eenvoudig omwille van de strenge reglementering.

 

"Door het gebruik van groencompost en gecomposteerde boomschors bevat Vlaco-potgrond 50% minder turf dan klassieke potgrond. Groencompost is bovendien lokaal geproduceerd. De ingrediënten van de Vlaco-potgrond zijn toegelaten in de biologische landbouw volgens EG-verordening 889/2008 en daarom is dit een potgrond waarnaar de biolandbouw zoekt. "

De proef op de som

Boer Dirk zaaide in de Vlaco-potgrond verschillende soorten selder, komkommer, meloen en courgette. Om het proefopzet meetbaar te maken, zaaide hij op dezelfde dag dezelfde groenten in zijn huidig gebruikte potgrond. De groei van de komkommers, meloenen en courgettes loopt iets achterloopt bij de Vlaco-potgrond ten opzichte van de traditionele potgrond. Maar dat kan nog veranderen tijdens het groeiseizoen. Vandaar dat de demoproeven over het gehele verloop geëvalueerd worden. De selder doet het op dit moment wel opvallend beter op de Vlaco-potgrond. 

Proeflocatie van Dirk
Proeflocatie van Dirk

Gebruiksgemak en waterhoudend vermogen

Naar gebruiksgemak merkt boer Dirk weinig verschil. In de Vlaco-potgrond komt af en toe een houtje voor, wat in de weg zit om kleine perspotten te vullen, maar ook in de commerciële potgrond zitten wel eens grovere stukken. Ook wat waterhoudend vermogen betreft, moet de potgrond op basis van groencompost en schorscompost zeker niet onderdoen voor de traditionele potgrond. Nog een tip van Dirk:  “Vlaco-potgrond in bulk of bigbags, dat zou wel handig zijn. Dat bespaart ons het plastic afval.” We noteren het, boer Dirk!

Wordt vervolgd :-)