Vlaco-coördinator verkozen tot nieuwe voorzitter van het Europees Compostnetwerk (ECN)

ECN nieuwe voorzitter Kristel Vandenbroek
L naar R: Mait Kriipsalu (Estse Universiteit voor Levenswetenschappen), Kristel Vandenbroek (Vlaco), Henrik Lystad (AvfallNorge), Stefanie Siebert (ECN), Massimo Centemero (CIC).

Vlaco-coördinator Kristel Vandenbroek werd voor de komende drie jaar verkozen tot nieuwe voorzitter van ECN. Naast de nieuwe leiding werden nog twee kandidaten gekozen in het ECN-bestuur: Alin Murariu, vertegenwoordiger van de Roemeense Compostvereniging en Jens Måage, vertegenwoordiger van Avfall Norge. 

Stem van de biologische behandelsector in Brussel en Europa
ECN is de laatste jaren erkend als de stem van de biologische verwerkingssector in Brussel en Europa. Met het feit dat gescheiden inzameling van bioafval in alle lidstaten tegen 31 december 2023 verplicht zal zijn, zal bioafvalbeheer een grote rol spelen in de ontwikkeling van een circulaire economie in Europa. 

"Heel graag rollen we het grote beleidssucces van de verplichting van gescheiden inzameling van bioafval verder uit, door dit op lokaal en regionaal niveau te implementeren én door hoogwaardige compost en digestaatproducten op de Europese markt te brengen. Daarnaast wordt thuiscomposteren sinds kort ook op Europees niveau erkend, weliswaar niet als preventie, maar als recyclage. De uitdaging ligt ook in een degelijke monitoring van thuiscomposteren“, zegt Vandenbroek.