Waarom compost gebruiken in je tuin in het najaar?

Compost gebruiken in het najaar

Compost is een 100 % natuurlijk product. Het is gegarandeerd stabiel, gehygiëniseerd en humusrijk. Je tuin, gazon, bloembollen én bomen zijn er dol op! 

Compost? Dat is altijd een goed idee voor je tuin, ook in het najaar

De voorbije zomers waren erg warm en droog. Gevolg: de gekende dorre en uitgedroogde tuinbodem en de ‘rosse plekken’ op het gazon. Een compostkuur in het voor- of najaar biedt soelaas: het verbetert de waterhuishouding van de bodem, zodat het gras en de tuin tegen een (hitte)stootje kan. In 2021 en afgelopen zomer kenden we een ander weerfenomeen: plotse en felle regenbuien, waarbij grote hoeveelheden overtollig water wegspoelden. Ook daar biedt een compostkuur in het voorjaar of de herfst heel wat voordelen. Met compost steek je een spons in de bodem.

Compost verrijkt de bodem met humus. Deze extra humus zorgt ervoor dat de bodem meer water kan vasthouden. In droge periodes zie je het verschil maar ook dus wanneer er op korte tijd net heel veel regen valt. 

In de herfst en vroege winter geef je met compost een ideale onderhoudsbeurt aan je tuin. De compost wordt door de bodemdiertjes mee in de bodem verwerkt, de humus kan gedurende de wintermaanden de bodem verrijken. Een laagje open geharkte compost in het gazon, verdwijnt na enkele regenbuien in het bodemoppervlak. Rond struiken, fruitbomen, in de borders en in de moestuin mag een dikkere laag komen. Het beschermt de bodem tegen koude en zorgt voor een extra voorraadje organische stof. In de herfst gebruik je best geen meststoffen. Meststoffen kunnen niet worden benut en spoelen uit of geven de planten toch een extra groeistoot, waardoor twijgjes ontstaan die niet meer afdoende kunnen beschermd worden. De vorst krijgt vrij spel, wat leidt tot afgestorven takken en insluipende ziektes. Compost kan je wel gebruiken, het is een bodemverbeteraar die het humusgehalte in de bodem op peil houdt. Je kan hiervoor je eigen thuiscompost gebruiken en/of (aanvullen met) Vlaco-compost. Waarvoor in het najaar compost gebruiken in je tuin? Het volledige overzicht vind je hieronder!

1. Algemene bodemverbetering

Wil je ook een rijke en vruchtbare tuinbodem? Met Vlaco-compost zit je goed. Zandgronden met compost drogen minder snel uit en zwaardere gronden, zoals leem en klei draineren net beter dankzij compost. Check zeker onze compostcalculator om te weten hoeveel compost je best gebruikt bij welke tuinactiviteit. Ontdek hier meer over de voordelen van compostgebruik voor de bodem. 

2. Voor de aanplant van bloembollen

Bloembollen die in het voorjaar zullen bloeien, worden in het najaar geplant. Het planten gebeurt best tussen eind september en november. Door compost te gebruiken bij de aanplant van de bloembollen, geef je hen de beste start voor de aanstaande lente. Ontdek meer over het je het aanpakt in ons blogbericht.

3. Geef je bomen bij aanplant de beste start! 

Bij de aanplant van bomen in het najaar kan je in het plantgat een gezonde dosis compost meegeven, waar de bomen nog jarenlang profijt van hebben. Ontdek hier meer

4. Voor de mooiste rozen! 

compost met rozen

Met een compostkuur in het najaar, zorg je voor de mooiste rozen! Lees hier onze tips

5. Compost voor een weerbaar gazon 

Had ook jij last van een dor en uitgedroogd gazon tijdens de droge zomers van de voorbije jaren? Ga deze zomer voor een groenere grasmat, met Vlaco-compost. Compost verbetert de waterhuishouding van je bodem, zodat je gras tegen een stootje kan! Als jaarlijkse onderhoudsdosis is het voldoende een dun laagje compost van 0,5 cm over het gazon uit te spreiden. Bij voorkeur in het najaar, maar ook in het voorjaar kan het perfect. Enkele regenbuien later zie je de compost nog amper. Ontdek hier veel meer!

6. Vlaco-compost bij aanleg gazon = 15 jaar profijt! 

Ben je van plan gazon aan te leggen? Dan werk je bij de aanleg best een grote dosis compost in de grond in, een 10 tot 20 cm diep. Je gazon zal er maar liefst 15 jaar profijt van hebben!  Check zeker onze compostcalculator om te weten hoeveel compost je best gebruikt bij de aanleg van jouw gazon.

>> Zelf aan de slag gaan? Ontdek meer in ons blogbericht!

7. Mulchen met compost

Gazons, bloemperken op verdichte bodems of op bodems met een slechte structuur of met een viltlaag, zijn gevoeliger voor ziektes. Wil je het gazon verluchten (verticuteren), doe dat dan vóór het bestrooien met compost. Bestrooien met organisch materiaal is de beste methode om een verdichte bodem en mosvorming in gazons tegen te gaan. Ontdek meer over mulchen en hoe je het precies aanpakt

 

8. Met compost steek je een spons in de grond! 

Compost maakt je gazon, bloemen, borders, groenten en (fruit)bomen weerbaarder tegen extreme weersomstandigheden in de zomer. Door compost te gebruiken in het voor- of najaar, bied je je planten heel wat voordelen én zet je daarnaast ook belangrijke stappen voor een meer droogte- en hittebestendige tuin in de zomer. Daarnaast maak je je tuin ook beter bestand tegen plotse en felle regenbuien. Hoe dat precies zit, lees je hier!

Ontdek wat compost allemaal voor de bodem doet

>> Ontdek hier wat compostgebruik voor jouw bodem doet

>> Ontdek de 7 wetenschappelijke voordelen van compostgebruik voor de bodem

>> Wist je dat compostgebruik zorgt voor koolstofopslag in de bodem?

>> Meer weten over compostgebruik in de tuin en in openbaar groen