Restjesrecept van de maand: Lasagna di pane

Het Restjeskookboek_lasagna di pane_foto: Heikki Verdrume

Foto: Heikki Verdrume

Recept voor 5 à 7 personen

INGREDIENTEN

  • 25 g boter
  • 30 g bloem
  • 6 dl melk 
  • zout, peper, nootmuskaat of 1/2 bouillonblokje
  • 12 sneden oud brood
  • 5 kopjes groenten of overschotjes van groenten zoals bloemkool, broccoli, wortelen, courgette, selderij, knoflook, sjalotten …
  • verse kruiden als basilicum, bieslook, peterselie of kruiden uit een potje
  • 6 dl tomatensaus  (al dan niet met gehakt) of passata
  • geraspte kaas of overschotje van harde of oude kaas

 

BEREIDING

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Maak de bechamelsaus. Smelt de boter, roer er de bloem door en voeg langzaam de melk toe. Laat op een laag vuur pruttelen tot de saus de gewenste dikte heeft. Kruid met zout, peper, nootmuskaat of een half bouillonblokje. 
  • Giet een dun laagje saus in een ovenschaal.
  • Schik de sneden brood, zonder de korstjes, in een laag op  de saus.
  • Leg een laagje groenten (1,5 tot 2 centimeter dik)  op het brood. Strooi er kruiden over. Wissel af: een laag bechamel- of tomatensaus, een laag brood en een laag groenten.
  • Je kunt ook afwisselen met uitsluitend bechamel en eindigen met een dikke laag, lekkere tomatensaus.
  • Bestrooi met geraspte kaas.
  • Gratineer gedurende 20 minuten in de oven op 180 °C

 

TIP EN VARIATIE

Toch nog te veel korstjes of oud brood? Gebruik de restwarmte van je oven om de broodresten helemaal te drogen. Mix tot een fijn paneermeel, laat afkoelen en bewaar het in een gesloten pot op een droge plaats.