Thuiscomposteren

Thuiscomposteren is een biologisch proces waarbij micro-organismen en kleine ongewervelden organische reststoffen onder welbepaalde omstandigheden omzetten tot een stabiel humus- en voedselrijk eindproduct: compost. Alles weten over thuiscomposteren? Laat je inspireren door dit filmpje: 

Wil je zelf thuis composteren in bakken of in een vat? Bekijk hier de tips & tricks!

Thuiscomposteren is een techniek, eigenlijk is het een soort natuurlijke wiskunde. Wat houdt het in, wat heb je nodig, hoe pak je het aan? Hieronder alle essentiële elementen:

  1. Composteerprincipes
  2. Online thuiscomposteerwijzer
  3. Compostorganismen
  4. Composteersystemen

Daarnaast hebben we ook een handige handleiding voor leerkrachten over composteren met kinderen. 

Wat is (thuis)compost en hoe kan je het gebruiken in de tuin?

Uit een goed werkend composteersysteem kan je na negen maand verteerde compost oogsten.

De geoogste compost bevat een basisvoorraad voedingsstoffen en sporenelementen die je planten in de tuin nodig hebben. Compost bevat vrij veel organisch materiaal en voedingselementen zoals stikstof, fosfor, calcium, kalium, magnesium … Compost houdt deze voedende bestanddelen en water vast en stelt die ter beschikking van de plantenwortels wanneer die daar behoefte aan hebben. In de bodem gaat de afbraak van compost langzaam verder en verandert in humus van prima kwaliteit.

Wie thuis composteert, bespaart. Als thuiscomposteerder hoef je geen organisch afval aan te bieden aan de afvalophalers en je hoeft geen bodemverbeteraars aan te kopen aangezien je ze zelf máákt.

Compost is het zwarte goud. Wat zijn zijn voordelen en hoe zet je het ook optimaal in in jouw tuin? Ontdek alles over compost hier. 

Ontdek de andere thuiskringlooptechnieken

>> Terug naar hoofdpagina Thuiskringlopen