5 gouden tips om je tuin duurzaam winterklaar te maken

5 tips om je tuin winterklaar te maken

De winter staat voor de deur! Hoe maak jij je tuin duurzaam winterklaar? Met deze 5 tips kan je er - samen met je bodem- én tuinleven- helemaal tegenaan!

1. Leg een mulchlaag: geef onkruid geen kans én bescherm tegelijkertijd de bodem 

Mulchen is een gouden techniek. Zorg voor een bedekkende mulchlaag van houtsnippers, herfstbladeren, compost of gazonmaaisel. Zo bescherm je de bodem tegen de koude en je maakt het onkruid moeilijker. Zie je daarnaast nog onkruidwortels staan? Verwijder ze nog voor de winter. 

2. Laat dorre stengels staan

Nuttige insecten maken van de holle stengels graag gebruik als schuil- of nestplaats. Vogels pikken er de zaden, bessen en … insecten uit. En wat is er in de winter mooier dan een wit berijmde plantenstengel? 

3.  Boost je gazon duurzaam met compost

Verwen je gazon - na de laatste maaibeurt op een hogere maaistand -  extra door er een compostlaag van 0,5 cm op te strooien. Zo vermijd je mosvorming op de duurzame manier én bevorder je de bodemstructuur. Gebruik hiervoor je zelf geproduceerde (gezeefde) thuiscompost of ga voor duurzame Vlaco-compost. Ontdek de verkooppunten in jouw buurt. 

4. Leg een structuurmateriaal-stock aan voor je thuiscompost

Breng de onverteerde bladeren en de stengels die je toch verwijdert, via compostvat of -bak terug in de kringloop. Zacht bladmoes, maar ook keukenresten en grasmaaisel, verteren het snelst als je het vermengt met ‘bruin’ structuurmateriaal. Droge (versnipperde) plantenstengels, stevige bladstelen en dorre bladeren zijn daarvoor prima geschikt. Hoe diverser jouw tuin en hoe meer verschillende tuinresten je dus combineert, hoe beter composteerbaar je mix van tuinresten zal zijn, en hoe evenwichtiger je compost. 

5. Gebruik je kippen als slimme schoonmakers van de groentetuin

Kippen die ‘s winters scharrelen in de (groente) tuin, houden de bodem onkruidvrij en pikken er slakken en insectenlarven uit.

 

Meer weten over Thuiskringlopen? 

Ontdek hier meer thuiskringlooptips