5 Redenen om naar de Vlaco-stand op de Radio 2 Tuindag in Bokrijk te komen!

5 redenen om naar de Vlaco-stand op de Radio 2 Tuindag te komen

Iedereen die graag geniet van het buitenleven en de natuur is op 1 mei welkom in het park Bokrijk. De unieke Radio 2 Tuindag, de planten- en bloemenmarkt, met meer dan 200 standhouders, is het voorjaars-tuinevent. Deze editie staat in het teken van duurzaamheid. Daar kan Vlaco uiteraard niet op ontbreken! Radio 2 is van de partij met live-uitzendingen en boeiende lezingen. Dé ideale familie uitstap! 
 

We zetten nog even op een rijtje waarom een bezoekje aan de Vlaco-stand (op het Radio 2-plein) een absolute aanrader is!

1. Bezoek de bruisende Vlaco-stand naast de tent van de Radio-2-madammen!

Je kan onze stand niet missen! Net naast de centrale tent van de Radio 2 madammen, op het Radio 2-plein, vlak achter het kasteel. Naast de stand van intercommunale Limburg.net, die net als wij kringlopen hoog in het vaandel draagt. Het thema van deze editie van de Radio 2 Tuindag is duurzaamheid, en daar past thuiskringlopen uiteraard helemaal in! Ook duurzaam ingesteld? Dan ben je bij ons aan het goede adres! Kom meer te weten over allerlei Vlaco-initiatieven (bijvoorbeeld ‘Het Kringloopweekend’) en onze workshops. Wist jij dat onze lesgevers onder andere cursussen geven over …: 

 • Voedselverliezen … en wat je er zelf aan kan doen
 • Voedselverlies tips en kookdemonstratie 'koken met restjes'
 • Grasafval voorkomen en verwerken
 • Snoeihout: voorkomen en verwerken, bladeren in de kringloop, mulchen: waarmee, hoe, waar en wanneer, snoeihoutcreaties, 'Snoei zonder geknoei'
 • Vaste planten en hun eigenschappen
 • Kippen: de verzorging, de huisvesting 
 • Diertjes in bodem en compost
 • Kinderen en kippen: een prachtcombinatie
 • Kriebelbeestjes in thuiscompost en kippen als kringloopwerkers
 • Nuttige insecten en hun waardplanten in de tuin, insectenhotels maken, solitaire bijen en wespen
 • Thuiscomposteren in een notendop, composteren in een wormenbak, wijkcomposteren voor initiatiefnemers
 • Bodemverbeteraars, organische meststoffen en substraten
 • Urban gardening - thuiskringlopen in de stad
 • ... en zoveel meer!

Heeft de kringloop-microbe jou te pakken? Kom langs op onze stand en ontdek er alles over!

2. Ontdek hoe je door thuis te composteren centjes bespaart ...

De aanwezige Vlaco-experts weten alles over thuiscomposteren. Heb je vragen? Bijvoorbeeld over het composteersysteem op jouw maat, de do’s en don’t van thuiscomposteren, het gebruik van je geoogste kwaliteits-compost …  Aarzel dan zeker niet om hen het vuur aan de schenen te leggen. De Radio 2 Tuindag vormt dé uitgelezen kans om te leren hoe je op de kringloop kan rekenen, ook door op een juiste manier thuis te composteren en hoe je op deze manier zelfs centjes bespaart! Win win win dus! Benieuwd? We doen het je graag uit de doeken op onze stand!

3. Leer hoe insecten, bodemdiertjes, vogels, kleine zoogdieren en wilde planten in je tuin voordeel halen uit jouw kringloop-skills ... 
Tuinen maken 8 tot  9 % van de totale grondoppervlakte uit en kunnen dus zeker hun steentje bijdragen voor de biodiversiteit. Reken er maar op dat de insecten, bodemdiertjes, vogels, kleine zoogdieren, wilde planten … in je tuin er voordeel uit halen dat jij kringlooptechnieken toepast. Op zoek naar handige tips & tricks om nog meer te kunnen bijdragen aan de biologische kringloop in je tuin? Onze experten staan je graag bij met raad en daad.

4. Ervaar hoe je door het gebruik van compost je voetafdruk vermindert!
Compost, het zwarte goud, is niet alleen erg goed voor tuin en planten … je genereert door het gebruik ervan ook een voetafdrukvermindering! Dit doordat compost koolstof vastlegt in de bodem. Op onze stand kan je gratis berekenen voor hoeveel CO2-vermindering jij zorgt door jouw compostgebruik. Daarnaast geven we er ook een persoonlijke resultaatsberekening in vermeden km gereden met een gemiddelde personenwagen én in vermeden airmiles bovenop!

5. Kom proeven van heerlijke restjesgerechten én ontdek onze gratis kringloopcadeautjes
Ook om te proeven van restjesgerechtjes én heerlijke inspiratie op te doen, kan je bij ons terecht. Koken met restjes zorgt voor minder voedselverlies en dat is beter de natuur en het zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk. Alleen maar voordelen dus! Wil je nog meer inspiratie opdoen om met restjes aan de slag te gaan, dan kan je aan onze stand tevens 'Het Restjeskookboek’ op de kop tikken. Een verzameling van 60 recepten om meer uit je eten te halen. Smakelijk!

Overtuigd? Dan rest ons enkel nog een aantal praktische afspraken te maken :-) ...
De Radio 2 Tuindag in Bokrijk gaat door op 1 mei 2019. De deuren gaan open om 8u en de toegang is gratis. Vlaco vzw kan je terugvinden op het centrale Radio 2-plein (net achter het kasteel). We kijken er alvast naar uit jullie te mogen verwelkomen.