Begin een kruiden- of moestuintje

Compostgift aan kerstomaten

We worden de laatste jaren vaak geconfronteerd met hitte en droogte en watertekorten, én tegelijk ook met stortbuien en soms zelfs wateroverlast. Groen in de stad verbetert het milieu, zorgt voor biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme periodes. Groen is ook essentieel voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving. Bovendien heeft groen ook een positief effect op de gezondheid, het menselijk contact, de ontspanning.  

Start een kruiden- of moestuintje

Groenten of kruiden kweken brengt je dichter bij de natuur, geeft rust, geeft plezier én geeft energie. Tegelijkertijd maak je een duurzame keuze. Seizoensgebonden groenten telen in volle grond vraagt immers geen fossiele energie of vervuilend transport. Je voedselkilometers (afgelegde weg van teelt tot bord) worden tot nul herleid. Korter kan de voedselketen niet worden.

Heb je al eens overwogen om groenten te kweken op je balkon, of in zakken, bakken of potten? Planten in een afgesloten compartiment zijn gevoeliger voor ongunstige omstandigheden. De planten zullen baat hebben bij je zelfgemaakte compost. Compost verbetert de kwaliteit van je bodem.

En heb je ergens naakte grond dan breng je een mulchlaag aan. Ook tussen de groenten hou je best de bodem bedekt om vochtproblemen en de groei van onkruid te beperken. Dat mulchen kan met droge herfstbladeren, een dunne laag grasmaaisel of compost. Je ondergrond blijft er vochtig door en warmt bij hitte minder snel op, het bodemleven kan optimaal ontwikkelen, onkruid wordt geremd in zijn groei … allemaal dankzij die mulch.

Ontdek er alles over in dit filmpje!

Meer kringlooptips over hoe je voor meer groen en biodiversiteit kan zorgen in je (stads)tuin vind je hier

Lees hier hoe je start met moestuinieren in een vierkantemeterbak.

Meer over de mulchtechniek vind je hier.

Wist je dat Vlaco overal in Vlaanderen workshops aanbiedt om de kringloop thuis beter te sluiten? 

Ontdek meer over workshops  en bekijk onze kringloopbrochures!

 

Meer weten over thuiskringlopen

Ontdek hier alles over thuiskringlopen