Compost voor de mooiste rozen!

compost met rozen

Niet ten onrechte blijft de roos de klassieker in siertuinen (én in romantische boeketten). Ook al het nog geen valentijn. Het gunstigste moment om rozen te planten is voor de winter, al kan het tot in maart. Hieronder al 4 tips voor een succesvol rozenverhaal in je eigen tuin.

Tip 1

Rozen houden van zon, wind, water en een vruchtbare grond. Plant je rozen op de verkeerde plaats, dan worden ze veel vatbaarder voor ziekten en luizen en verliezen ze veel van hun charme. 

Rozen eisen bovenal een goede grond: niet te nat, maar ook niet te droog, goed doorlatend en rijk aan voedingsstoffen. En daar zorgt compost helemaal voor. Wil je rozen in een pot, voeg dan 20 % compost aan het potmengsel toe. In perken plant je rozen met blote wortel met de entplaats vijf centimeter diep onder de grond in een voldoende ruime plantput. De plantput maak je tweemaal zo diep en breed als het wortelgestel van de rozenstruik. Gun je rozen de beste start en meng 20 % compost in de plantput. Het gunstigste moment om rozen te planten is voor de winter, al kan het tot in maart.

Tip 2

Mulch na de voorjaarssnoei de bodem in je rozenperken opnieuw met een laagje compost. Dit dekt de grond af en verhindert het onkruid om te kiemen. De compost houdt de bodem ook vochtiger in droge periode en brengt meteen de nodige voedingsstoffen aan. Na de eerste bloei kan opnieuw wat compost of organische meststof toegediend worden. Bemest niet te veel en zeker niet op het einde van de zomer. Snelgroeiende, dunne twijgjes zijn vatbaarder voor ziektes en luizen, en voor de winterkou.

Tip 3

Uitgebloeide knoppen verwijder je best snel om nieuwe knopvorming te bespoedigen. Tegen het einde van de zomer kan je de rozen wel laten staan. Verschillende rozen ontwikkelen prachtige bottels die je tuin een winter lang van kleur zullen voorzien.

Tip 4

Rozenstruiken kan je voor de winter tegen strenge kou beschermen door tegen de voet van de plant een 2 tal cm compost te leggen.

 

>> Meer weten over compostgebruik in de tuin in het najaar?  Ontdek hier alles over compostgebruik in de tuin in de herfst

 

Meer weten over de voordelen van compostgebruik en de verkooppunten? 

Ontdek hier alles over compost