Een levende omheining of gevelgroen in jouw (stads)tuin? Ontdek Vlaco's tips!

Meer groen en biodiversiteit in je stadstuin

We worden de laatste jaren vaak geconfronteerd met hitte en droogte en watertekorten, én tegelijk ook met stortbuien en soms zelfs wateroverlast. Groen in de stad verbetert het milieu, zorgt voor biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme periodes. Groen is ook essentieel voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving. Bovendien heeft groen ook een positief effect op de gezondheid, het menselijk contact, de ontspanning.  

Meer groen in je (stads)tuin? Ga voor een levende omheining en/of voor gevelgroen!

De winter is de periode bij uitstek om hagen, houtkanten en gevelgroen aan te planten. Een haag is prima als nestplaats of als beschutting. Heb je ruimte voor een bosachtig hoekje, dan is dat natuurlijk geweldig. Laat bv. gewoon je gevel of tuinmuur weelderig begroeien, want ook dàt groen vertraagt en vermindert de regenwaterafvoer.

Begroeide muren blijven koeler, waardoor de warmteafgifte ook kleiner is. Al dat groen zuivert de lucht, vangt fijn stof en geluid weg en lokt vogels en insecten. Check best eerst even of jouw klimplant moet geleid worden. Klimmers met hecht- en zuigwortels kruipen vaak vanzelf je muur op, maar planten met ranken of windende stengels, die hebben steun nodig. Bekijk ook of je plant wel geschikt is voor jouw bodem, of je buren dat oké vinden en of er bij jouw gemeente een toelating moet worden aangevraagd om een paar tegels uit de stoep te verwijderen voor meer gevelgeluk. Ontdek er alles over in dit filmpje! 

Meer kringlooptips over hoe je voor meer groen en biodiversteit kan zorgen in je (stads)tuin vind je hier

Wist je dat Vlaco overal in Vlaanderen workshops aanbiedt om de kringloop thuis beter te sluiten? 

Ontdek meer over workshops  en bekijk onze kringloopbrochures!

 

Meer weten over thuiskringlopen

Ontdek hier alles over thuiskringlopen