Hoe maak je een stapelbare wormenbak en wormencompost?

Je hebt geen tuin maar wel een wormenbak en je bent hélemaal klaar om te starten met thuiscomposteren! Helemaal top. Maar hoe pak je dat nu precies aan? Ontdek hoe je in 10 stappen van een opbergbox tot wormencompost geraakt! 

In 10 stappen naar wormencompost

Benodigdheden

  • 4 plastic conische boxen
  • inhoud: 30 of 55 L
  • aftapkraantje regenton
  • plastic deksel voor box 30 of 55 L
  • metaalboortje 5 of 6 mm
  • klokboortje 26 mm
  • boormachine

Stappenplan

Stap 1: Boor in één box met een klokboortje, onderaan een gat van 26 mm. Naargelang je voorkeur voor de opstelling, kies je de lange of smalle zijde. Monteer het aftapkraantje. Hou hierbij rekening met de contramoer. Deze bak dient om het percolaatwater op te vangen.

Stap 2: Boor in de drie andere boxen in de bodem gaatjes van 5 à 6 mm in rastervorm. Naargelang je voorkeur een raster met vierkantjes van 3 of 4 cm. Daarmee krijg je in totaal 72 (8 X 9) of 120 (10 X 12) gaatjes per bodemvlak.

Opstarten

Stap 3: Je schuift één geperforeerde box in de box met aftapkraantje.In die eerste geperforeerde box start het composteerproces. Je begint met de basislaag, een dikke bedding van 5 cm, bestaande uit stro, loofhoutsnippers of fijne, dorre en in stukken gesneden stengels van kruiden en vaste planten ofwel argexkorrels.

Stap 4: Dan breng je ongeveer 5 L startmateriaal aan, bestaande uit halfverteerde compost (uit een bak of andere wormenbak) die wormen en cocons bevat.

Stap 5: Tenslotte breng je een 5 cm keukenafval aan, versneden tot max. 5 cm lengte en sluit af met het deksel.

Stap 6: Zorg voor een trage opstart, zodat de wormen zich eerst thuisvoelen. Dan pas zullen ze zich gaan vermenigvuldigen om de grote hoeveelheid keukenafval aan te kunnen.

Na enkele weken is de toestand gestabiliseerd en kan je regelmatig je fijne keukenresten toevoegen.

Stap 7: Wanneer de bak halfvol is, verwijder je het deksel en schuif je de tweede geperforeerde bak zonder basislaag er in en vul je die verder met keukenresten en sluit je af met het deksel.

Stap 8: Dit herhaal je zo met de derde bak; daartegen is je onderste eerste bak reeds klaar om er de verteerde compost uit te halen. Haal de verteerde ganse bak er tussenuit en zet deze in de andere richting (blijft er op staan en zakt niet naar beneden) er bovenop en de volgende bakken weer in de opvangbak voor percolaatwater.

Stap 9: Laat de verteerde bak één à twee weken bovenop staan zodat de wormen die hier nog in aanwezig zijn naar het onderliggende verse materiaal kunnen kruipen en de rijpe natte compost tijd heeft om uit te lekken.

Ondertussen kan je de bak eronder met vers materiaal blijven vullen door de verteerde bak telkens even op te heffen.

Stap 10: Tap regelmatig het percolaatwater af. Verdun het percolaat minstens 10 X en je hebt de ideale plantenvoeding voor binnenshuis!

 

Meer weten over thuiscomposteren in een wormenbak? 

Ontdek hier alles over thuiscomposteren in een wormenbak