Hoe starten met thuiscomposteren in een compostvat?

Je hebt een compostvat en je bent hélemaal klaar om te starten met thuiscomposteren! Helemaal top. Maar hoe pak je dat nu precies aan?  Ontdek de 6  basisprincipes hier! 

Composteerstappen in een compostvat

Basisprincipe 1: Zet het compostvat op een niet-verharde, goed bereikbare plek, niet te ver bij de keukendeur vandaan, bij voorkeur in een halfschaduw-omgeving. Zorg ervoor dat de volledige bodemplaat op enkele tegels kan rusten. De bodemplaat is van gaatjes voorzien. Zo kunnen lucht en bodemorganismen in het vat dringen, en kan het eventuele overtollige vocht wegsijpelen.

Basisprincipe 2: Leg onderaan het vat een 10 tot 15 cm dikke laag bruin, structuurrijk materiaal.

Basisprincipe 3: Vul het vat regelmatig bij met composteerbaar materiaal. Zorg zoveel mogelijk voor afwisseling van bruin materiaal en groen materiaal. Je doet er goed aan altijd een voorraad bruin materiaal bij de hand te houden: een zak dorre bladeren, dennennaalden, stro of houtsnippers.

Basisprincipe 4: Trek met de beluchtingsstok wekelijks luchtkokers in het composterende materiaal om de luchtcirculatie te bevorderen. Als gevolg van het beluchten en mengen, versnel je het afbraakproces en kan je het vat dag na dag bijvullen.

Basisprincipe 5: Is jouw vat vol of werd het al meer dan een jaar niet meer geleegd, til de romp dan op (bemerk de compostorganismen). Schep met een riek laag per laag weg en leg het naast het vat. Leg de rijpe compost (onderste
laag) onder een afdak, en laat deze verder afrijpen. Afhankelijk van de toepassing kan je er voor kiezen om de
compost te zeven.

Basisprincipe 6: Reinig de bodemplaat, maak de gaatjes en de groef van de bodemplaat vrij, herschik zo nodig de ondersteunende
stenen, herbegin de opbouw, vul opnieuw met een laag structuurmateriaal en leg het nog niet verteerde
materiaal terug in het vat. 

 

Meer weten over thuiscomposteren in een compostvat? 

Ontdek hier alles over thuiscomposteren in een compostvat