Met compost steek je een spons in de grond!

Met compost steek je een spons in de grond!

Compost maakt je gazon, bloemen, borders, groenten en (fruit)bomen weerbaarder tegen extreme weersomstandigheden in de zomer. Door compost te gebruiken in het voor- of najaar, bied je je planten heel wat voordelen én zet je daarnaast ook belangrijke stappen voor een meer droogte- en hittebestendige tuin in de zomer. Daarnaast maak je je tuin ook beter bestand tegen plotse en felle regenbuien. Hoe dat precies zit, lees je hier!

Hittegolven of plotse en felle regenbuien

De voorgaande zomers waren erg warm en droog. Vorig jaar kenden we een ander weerfenomeen: plotse en felle regenbuien, waarbij grote hoeveelheden overtollig water wegspoelden en bodempartikels mee nemen... 

Betere infiltratiecapaciteit van de bodem bij (plotse) regenval

Een compostkuur in het voor- of najaar biedt voor beide situaties soelaas: compost verbetert de waterhuishouding van de bodem, want met compost steek je een spons in de grond. Compost verrijkt de bodem met humus. Deze humus zorgt ervoor dat de bodem meer water kan vasthouden. En dat is positief bij droogte (er is langer water beschikbaar), maar ook wanneer er op korte tijd net heel veel regen valt (een spons kan veel water opslorpen).

Hittegolf? Dankzij compost kan de bodem beter water vasthouden

'Rosse plekken' op het gazon tijdens lange droogteperiode zijn de laatste jaren ook een gekend fenomeen. Maar ook bloemen en groenten in de moestuin kreunen onder lange droogte- en hitteperioden. De ideale tuin- en gazongrond werkt als een spons en wordt niet keihard bij droogte en niet modderig bij langere perioden van regen. Zo beschikken de planten en het gras over een betere waterreserve én zijn ze beter resistent tegen droogteperiodes en andere klimaatgrillen. Deze bodem verkrijg je door je tuingrond in het voor- of het najaar te boosten met compost. Vertrek je van nul met je gras en start je in het voorjaar met de aanleg van jouw gazon, verwerk dan compost in de toplaag van de bodem. Daar heb je maar liefst 15 jaar profijt van! 

Planten en gazon trakteren op een natuurlijk appeltje voor de dorst

Compost is eten en drinken tegelijk: wie tuiniert, maakt borders schoon, oogst fruit en groenten,…  en haalt op die manier noodzakelijke voedingsstoffen en organisch materiaal weg uit de bodem. Die wordt daardoor langzaam schraler. Een flinke compostgift kan wonderen doen. De nutriënten die natuurlijk in de compost aanwezig zijn, gaan nét op die warme dagen beter beschikbaar zijn voor de planten en het gazon. Compost zorgt voor voedingsstoffen die geleidelijk vrij komen op momenten dat je planten het nodig hebben. 

Bomen worden sterker én hittebestendiger door compostgebruik

Bomen zijn niet voor niets de meest natuurlijke airco’s. Ze zorgen voor meer koelte in de tuin en bieden tijdens hete periodes noodzakelijke bescherming aan alle planten en dieren in hun buurt. Maar ook zij – vooral de inlandse soorten – hebben last van de hitte van de laatste jaren. Wist je dat je bomen helpt door bij aanplant het plantgat groot genoeg te maken en er compost in te mengen? Doordat ze diep wortelen kunnen ze er op die manier nog jaren mee voort. Ook gaan ze makkelijker aanslaan en zorgt de compost voor een lange termijn basisbemesting én een betere de waterreserve voor je boom. Opgelet: het ideale plantseizoen is de vroege lente, of beter nog, de late herfst. Maar ook bestaande bomen kan je helpen door hen in het voor- en het najaar een compostboost te geven. Tijdens hete periodes kan je de aarde rondom je boom ook mulchen met compost. 

 

Ontdek nog meer voordelen van compostgebruik voor je tuinbodem

Daarnaast zorgt compost ook voor een natuurlijke bescherming tegen ziektes en een kleinere ecologische voetafdruk. Ontdek hier nog meer voordelen van compostgebruik