Met Vlaco's tips feest je in stijl ... én Red-je-de-Restjes!

De feestdagen zijn weer aangebroken. Tijden van gezelligheid en lekker samen tafelen. Tonnen voedsel worden ingeslagen, want je kan beter teveel in huis hebben dan te weinig. Toch? Maar waar blijf je dan met al die restjes?

Met de 5 tips van Vlaco word je - al tijdens de voorbereiding van je feestmaal -  beter dan de 'rest'!

1. Die kromme komkommer of die dubbele wortel smaken minstens even goed als hun ‘normale’ broertjes en zussen. Het gaat immers om de smaak. Zo’n 10% van alle groenten en fruit wordt verspild vanwege hun looks en daar kan jij als consument zelf iets aan veranderen. 

2. Bewaar je voedsel correct. Elk product heeft een optimale bewaartemperatuur en zal zo minder snel bederven. 

3. Maak het verschil tussen ‘THT-producten’ en ‘TGT-producten’. Een “Te gebruiken Tot” (TGT) product mag je maar consumeren tot de vermelde datum. Na de bederf-datum is er immers een risico voor je gezondheid. Dit in tegenstelling tot “Ten Minste Houdbaar” tot (THT)-producten. Na het verstrijken van de bederfdatum zijn ze soms nog jaren houdbaar. Gebruik je neus en ogen om in te schatten of dit nog het geval is.

4. Restjes? Tover ze in een handomdraai om tot een verrassend, nieuw restjesgerecht! In ‘Het Restjeskookboek’ van Vlaco vind je bijvoorbeeld 60 recepten om meer uit je eten te halen. Je ontdekt er verrassende gerechten, samen met tips en variaties, die je helpen om in een handomdraai met kastoverschotjes en keukenrestjes een heerlijk, nieuw gerecht op tafel te zetten en ermee te scoren.

5. Heb je ondanks alles toch nog restjes die je niet kan verwerken tot gerechtjes, weg kan geven aan de voedselbank of kan verwerken tot dierenvoeder? Composteer het dan! Meer info over thuiscomposteren

Meer hierover ...

  • Het soort voedsel dat het meest wordt verspild zijn fruit (29%) brood of banket (23%) en groenten (20%). 
  • Kies voor lokale en seizoensgebonden producten. Ze smaken altijd lekkerder én het is beter voor het milieu. 
  • Een rijkelijk feestmenu is altijd fijn, maar kook niet té veel. Trop is echt te veel :-)