Restjesrecept: pittig rodebietensmeersel

Pittig rodebietensmeersel restjesrecept

Foto: Heikki Verdurme

Rode biet over van het avondeten of een extra portie in de koelkast waar je nog niet meteen plannen mee had? Maak er pittig rodebietensmeersel van! Heerlijk op de boterham maar ook niet te versmaden bij een zomers apero'tje!

 

Ingrediënten

  • 350 g rode biet
  • 100 g zonnebloempitten 3 koffielepels geraspte mierikswortel
  • 3 koffielepels room
  • 1 koffielepel citroensap eventueel een teentje knoflook
  • peper en zout naar smaak

Bereiding

  • Schil de bieten, snijd ze in blokjes. Als je de bietjes in hun geheel kookt (wat een beetje langer duurt), dan houden ze mooi hun oorspronkelijke kleur.
  • Laat gaarkoken op een laag vuur en giet af. Voeg alle ingrediënten samen.
  • Mix tot een smeuïge massa

Tips en variatie

  • Verse mierikswortel verliest zijn smaak snel, maak dit smeersel daarom het best niet te lang van tevoren.
  • Heb je geen mierikswortel bij de hand? Vervang de mierikswortel door mosterd of door geraspte rammenas.  
  • De room en mierikswortel kunnen vervangen worden door een potje mierikswortelpasta (eenvoudig te vinden in de winkel). 
  • Wil je het extra pittig? Doe 400 gram rode biet, 1 gesnipperde ui, 1 teentje knoflook, 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel bloem, en wat zout en cayennepeper in de kookpot, en laat (beet-) gaar worden. Mix alles fijn in de blender of keukenrobot.
  • Of heerlijk zoet? Stoof 4 rode bieten met 1 gesnipperde ui. Voeg, als alles bijna gaar is, één geschilde en in stukjes gesneden appel en enkele eetlepels donkerbruine suiker toe, en laat even karamelliseren. Mix en smeer. Heerlijk :-)

 

Ontdek meer thuiskringlooptips! 

Ontdek hier wat Vlaco nog allemaal in petto heeft rond voedselverlies beperken