Vlaco-lid in de kijker: Sabgro, jong familiebedrijf met inspirerende portie goesting

Philip Sablon van Sabgro
Philip Sablon van Sabgro

Sabgro werd in 2009 opgericht door broers Bruno en Philip Sablon. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot wat het vandaag is: een totaaloplossing voor de groenprofessional en particulier. Sabgro heeft een stevige reputatie uitgebouwd qua kwalitatieve tuin -en bulkproducten voor de groensector. Zo bieden ze onder andere groencompost, boomschors en teelaarde in grote volumes aan. Ze zijn het hele jaar beschikbaar en leverbaar op korte termijn in hun “Tuin drive-in” in Mollem. Je kan er ook terecht voor een groot gamma aan tuin-gerelateerde producten. De compostering zelf bevindt zich in Nossegem bij Zavemtem, Philip Sablon leidt er ons met plezier even rond. 

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een groencompostering op te starten? 
Mijn broer en ik zijn al van jongs af gebeten door het tuinieren. Als tieners werkten we in de tuinen van de buren. Nadat we afgestudeerd waren, begonnen we samen een tuinaannemersbedrijf. Daarna volgde het tuincentrum in Mollem, een paar jaar later namen we in Nossegem een landbouwbedrijf over. Het is daar dat we ook in de praktijk bij compost en zijn bodemverbeterende werking uitkwamen. Nossegem ligt dicht bij Leuven en we merkten de nadelige gevolgen van erosie. We begonnen groenafval te verwerken tot compost om onze bodem te voeden en vruchtbaarder te maken. Al snel merkten we de positieve resultaten ervan bij de aardappelteelt. De vochtbalans van de bodem werd beter en hierdoor werd hij minder erosiegevoelig. Dat werd ook opgemerkt door de landbouwers van de naburige percelen, die met dezelfde bodemproblemen door erosie te kampen hadden. De vraag kwam of ook zij onze compost konden afnemen en zo ging de bal al snel aan het rollen. 

De compost zetten jullie ook af in het tuincentrum in Mollem? 
Vanop onze compostering in Nossegem zetten we de compost af naar de landbouwers in de buurt, in ons  groencentrum in Mollem zetten we af naar de groenprofessional en de particulier. We merken er dat de vraag naar compost bij groendiensten van gemeenten ook steeds groter wordt. Naast compost, bieden we in Mollem een groot gamma aan tuin- en bodemproducten aan. De klanten kunnen er ook steeds hun groenafval kwijt, dat verwerken wij dan op onze site in Nossegem en zo is ook hier weer de cirkel rond.

Jullie merken op dat de gemeenten steeds meer interesse in compost hebben. Welke evoluties zien jullie nog? 
Niet alleen bij de gemeenten, ook bij de tuinaannemers en particulieren zien we een steeds grotere vraag naar natuurlijke oplossingen als antwoord op de gevolgen van de aanhoudende droogte tijdens de zomer. Compost verbetert de waterhuishouding van de bodem, zodat de bodem en ook bijvoorbeeld het gazon weerbaarder worden tegen langere droogteperiodes. Een andere evolutie is de keuze van groenprofessionals voor meer duurzame alternatieven tegen onkruid en ziekten. Ook daar biedt compostgebruik heel duidelijk voordelen. Gemeenten mogen geen fytoproducten meer gebruiken. De vraag naar natuurlijk mulchmateriaal wordt daardoor steeds groter. Wij spelen daarop in door kwalitatieve mulchproducten afkomstig van onze compostering aan te bieden. Mulchmateriaal zeven we af op fractiegrootte 10 tot 40 mm, landbouwcompost op fractiegrootte 0 tot 30 mm. Voor tuinaanleg bieden we compost aan op fractiegroottes 0 tot 20 mm en voor bodemverbeteraars, substraten en moestuinaarde leveren we af op fractiegrootte 0 tot 10 mm.  Om integraal te kunnen inzetten op deze productdifferentiatie investeerden wij recent in een splinternieuwe afzeefmachine.

Nieuwe sterrenzeef Sabgro

Maken jullie veel reclame? 
Amper. De compost en het duurzaamheidsverhaal errond verkopen zichzelf. In het begin merkten wij voor compost qua afzet vooral in het voor- en najaar een piek, nu blijft de vraag quasi continu.

Waar komt het groenafval van de compostering vandaan? 
Enerzijds krijgen we inputmateriaal binnen van onze tuinaannemers. Anderzijds hebben wij een samenwerking met een aantal recyclageparken in de regio. Zo zetten wij het groenafval om dat inwoners er aanleveren. Ook valoriseren we de restromen die vrijkomen bij akkerrandbeheer en houtkanten rondom onze velden.

Wat zijn jullie plannen voor de directe toekomst? 
Wij blijven inzetten op de groenprofessional, de landbouwer, de particulier én op onze compostering. Omdat we het Vlaco-label zien als een extra kwaliteitsgarantie, willen wij het ook op korte termijn behalen. Daarnaast wordt er meer en meer gevraagd naar compost als hoogwaardige bodembedekker, ook door gemeentes. Ook op dit duurzaam mulchmateriaal gaan wij verder focussen… we willen kleinschalig blijven maar gaan wel voor het topsegment van de markt.

bedrijf in de kijker Sabgro

 

Meer weten over Vlaco-compost?

Ontdek hier alles over Vlaco-compost

Meer Vlaco-leden ontdekken?

Ontdek hier al de Vlaco-leden