Wat is het verschil tussen 'te gebruiken tot (TGT)' en 'ten minste houdbaar tot (THT)'?

Verschil te gebruiken tot en ten minste houdbaar tot

Heb je je wel eens afgevraagd wat het verschil is tussen deze twee termen? 'Te gebruiken tot' en 'Ten minste houdbaar tot'? Wel, er is wel degelijk een groot verschil en het goed interpreteren van beide kan onnodig voedselverlies tegengaan. 

Wat betekent 'Te gebruiken tot'?

De uiterste consumptiedatum van een voedingsproduct staat aangeduid als “Te gebruiken tot”. Hierbij gaat het om producten die op korte tijd kunnen bederven en waarbij opeten na bederf een risico voor de gezondheid kan inhouden. We denken hierbij aan bv. zuivel, vlees, vis ... Een winkelier mag in theorie nooit producten verkopen voorbij deze datum (wettelijk verbod). 

Wat betekent 'Ten minste houdbaar tot'?

Een ander verhaal is het bij de producten met een langere houdbaarheid. Hierbij wordt een datum vermeld onder de noemer “Ten minste houdbaar tot”. Hier is echter geen sprake van gevaar voor de gezondheid. Meestal is er nà de aangegeven datum wel een daling in kwaliteit en wordt verondersteld dat de consument toch even checkt (aan de hand van geur, uitzicht, aanvoelen …) of het product nog geschikt is voor consumptie. Maar het overschrijden van de datum betekent in dit geval geenszins dat het voedingsproduct sowieso ‘slecht’ is. Sommige producten zijn na het verstrijken van de THT-datum zelfs nog jaren houdbaar.

Het is in dit geval dus steeds belangrijk om je zintuigen te gebruiken en daarnaast zijn er tal van slimme trucjes. Wist je bijvoorbeeld dat je aan een rauw ei kan zien dat het te oud is om op te eten als het blijft drijven in een glas water? 

 

Zin in meer Vlaco-thuiskringlooptips? 

Ontdek hier meer tips om voedselverlies te voorkomen