Welke maaifrequentie geniet jouw voorkeur?

Maaifrequentie

Er bestaan verschillende vormen van grasbeheer die je gazon en de bodem deugd kunnen doen. De ene manier is niet per se beter dan de andere, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten. Ook betekent een bepaalde maaibeheertechniek, vaak een verschil in maaifrequentie én een verschil in de manier waarop je met je grasresten omgaat. Welke maaifrequentie geniet jouw voorkeur? 

1. Als je vaak maait (bv. wekelijks), dan kies je best voor een mulchmaaibeheer. Je houdt je gazonlengte op 4 à 5 cm en blaast de afgemaaide stukjes terug tussen de grasmat, waardoor de voedingsstoffen ter plaatse blijven, de ondergrond minder snel uitdroogt en jijzelf niet moet heen en weer lopen met opvangbakken vol gras. Als je vaak maait én je voert tegelijk je grasmaaisel toch af, dan put je de grond meer uit en houd je de bodem minder bedekt, waardoor onkruid en mos meer kans krijgen te ontwikkelen en de bodem sneller uitdroogt.

2. Als je regelmatig maait (bv. tweewekelijks of minder) dan kies je best voor maaibeheer waarbij je het maaisel afvoert. Mulchmaaien is dan minder geschikt omdat de hoeveelheid maaisel dan te groot is geworden om nog vlot tussen de resterende grassprietjes te blazen. In dit geval kan je kiezen voor een jaarlijkse compostgift opdat je gazon fit en gezond zou blijven.

3. Als je weinig maait (bv. minder dan 1 keer per maand) dan kan je een maaibalk of bosmaaier overwegen om het gras te beheren. De bodem blijft op die manier mooi bedekt (want het gras blijft al bij al vrij lang), mos heeft geen kans om te ontwikkelen (want er komt niet voldoende zonlicht tot bij de bodem) en de bodem droogt zelden helemaal uit (waardoor je gras vaak groener blijft).

4. Je kan ook kiezen om slechts een tweetal keer per jaar te maaien (bv. half juni en half september). Men doet dit veelal om een voedselarm en soortenrijk hooilandje te krijgen, vol boeiende en bloeiende bloemen. Droogteproblemen duiken hier quasi nooit op.    

 

Duurzaam grasbeheer is een thuiskringlooptechiek

Ontdek hier meer over duurzaam grasbeheer