RED DE RESTJES

Red de restjes

Doe mee aan de lekkerste reddingsactie van het jaar

Voor onze ouders of grootouders die de oorlog nog meemaakten, was het een evidentie dat ze geen voedsel weggooiden. Groenten kweken in eigen tuin was toen dagelijkse kost. Geen denken aan, dat ze de vruchten van hun noeste arbeid in de tuin verloren zouden laten gaan.

Onze generatie geraakte de voeling met de natuur en voeding een beetje kwijt. Hoe kan het ook anders als de weg van boer tot bord verschillende continenten, seizoenen en spelers doorkruist. In Vlaanderen gaat jaarlijks zo’n 907.000 ton aan voedsel verloren doorheen de keten. Het voedselverlies bij de Vlaamse huishoudens bedraagt zo’n 211.858 ton per jaar. Dit komt afgerond neer op een 30 kg per Vlaming per jaar die thuis weggegooid.

Hoog tijd om de krachten te bundelen en dat voedsel te redden van de afvalberg.

Samen strijden tegen voedselverlies

In Vlaanderen werden in het voorjaar van 2014 afspraken vastgelegd en ondertekenden de Vlaamse overheid, verschillende bedrijven en organisaties uit de voedingsketen een engagementsverklaring ‘Roadmap voedselverlies’ om acties te ondernemen om voedselverlies tegen 2020 met 15 % te doen dalen. Ook wij bij Vlaco tekenden de engagementsverklaring.

Meer info op www.voedselverlies.be

Als consument kan je in deze verklaring volgende prioriteiten in afnemend belang herkennen:

 1. Voedselverlies voorkomen
 2. Restjes verwerken in gerechten
 3. Restjes aan de dieren voederen
 4. Restjes thuiscomposteren
 5. Restjes met de Gft-ophaling of restafval meegeven (afhankelijk van de regio)

   

Voedselverlies voorkomen

Verlies voorkomen begint al bij bewust aankopen.

Overkomt het jou ook, thuiskomen met een pak bakboter en dan ontdekken dat het vorige pak nog onaangeroerd in de kast ligt? De voorraadkast en koelkast controleren alvorens een lijstje op te maken, behoedt je voortaan van die vergetelheid.

“Don’t judge a book by its cover” slaat ook op de groenten en fruit die je in de bakken in de winkel ziet. Het gaat hem vooral om de smaak toch? Wat gebeurt er als jij en alle anderen die lelijkaards tussen de groenten en het fruit links laten liggen? Dan blijft de verkoper er mee zitten. Een product dat niet voldoende rouleert, komt niet meer in de rekken en uiteindelijk blijft de producent er mee zitten.

Beter bewaren voorkomt voortijdig bederf

Gekoelde producten na aankoop snel in de koelkast opbergen, lijkt evident maar ver uit je gedachten als je buur een praatje komt slaan als je de wagen uitlaadt.

Dat elk product op zijn optimale temperatuur bewaren ook bepaalt op welke hoogte je iets in de koelkast legt, is één van de tips die je op de website koelkast in orde kan vinden. 

Meer info op www.koelkastinorde.be

Restjes verwerken in gerechten

De resten van de maaltijd bewaren in potjes in de koelkast is al een goed begin. Met de juiste koelkastschikking voor ogen, verdwijnen voortaan geen  potjes meer in de vergeethoek van de koelkast. Of pas het FIFO-principe toe.  Wie FIFO’ot (First in First out ) zet de producten die eerst op moeten, vooraan in het zicht.

Smaakvol en simpel!

Zo kan je Vlaco’s gerechten met restjes best omschrijven. Restjes opgebruiken is immers geen alleenrecht voor keukenpieten en –prinsessen. We pakken toch met z’n allen die voedselberg aan?!

Link naar onze recepten

Foodtruck komt naar je toe

Vlaco Foodtruck

Organiseer je een evenement en verwacht je meer dan 1000 bezoekers? Dan kan je de Red de restjes foodtruck met de lesgever-koks boeken. De Vlaco-lesgevers trakteren de evenementbezoekers op hapklare tips om voedselverspilling te vermijden en proevertjes om duimen en vingers van af te likken.

Lang grof geruit

In haal Vlaanderen verpakten verschillende bakkers in de periode eind mei 2016 100 000 broden in broodzakken in het teken van de Red de restjes campagne.

 

 1. Restjes aan de dieren voederen

  Bij de kippen kan je heel wat keukenresten kwijt. Uit een enquête blijkt dat kippen zo’n 150 g keukenresten per dag verwerken. Op een jaar tijd kan één kip 50 kg keukenresten verorberen.

  In veel gemeenten of intercommunales worden dan ook in het voorjaar kippenacties georganiseerd. Tijdens zo’n actie staat niet alleen de voeding, maar ook verzorging en huisvesting van de kippen centraal. De Vlaco-brochure ‘Kippen houden in de kringlooptuin’ maakt de nieuwe kippeneigenaars wegwijs.

   

 2. Restjes thuiscomposteren

  Heb je nu nog resten over die je kunt composteren? Natuurlijk! De compostorganismen trekken hun neus niet op voor een bananen- of appelsienschil. Ook notendoppen, theezakjes en koffiedik staan op het menu.Wat wel composteren en wat niet

 3. Restjes bij de gft-ophaling of restafval

Naast de kleine kringloop waarbij je keuken- en tuinresten zelf verwerkt, bestaat er in Vlaanderen ook een grote kringloop. De intercommunales organiseren samen met de Vlaamse gemeenten de selectieve inzameling van gft (groente-, fruit- en tuinafval) en/of groenafval (alleen tuinafval). In een groenregio organiseert de intercommunale, naast inzameling op het recyclagepark, ook ophaling van tuinafval aan huis.

In een gft-regio beschikken de inwoners ervan over een gft-container waarmee ook hun huishoudelijk keuken- en klein tuinafval wordt ingezameld. Dit wordt verwerkt tot compost in gft-installaties.

Je vindt nog meer nuttige tips tegen voedselverspilling in de Vlaco-brochure ‘Voedselverlies … en wat u er zelf aan kunt doen’. Te bestellen of downloaden op www.vlaco.be

 

Vlaco bracht ook Het Restjeskookboek uit, in samenwerking met uitgeverij Lannoo. Jouw nieuwe lijfcoach …

 

Meer weten over Vlaco? 

>> Terug naar hoofdpagina Thuiskringlopen

 

 

Links