Tuinaannemers vinden de weg naar Vlaco-compost

Tuinaannemers vinden de weg naar Vlaco-compost

Burgers en tuinaannemers zijn steeds meer op zoek naar natuurlijke bodemverbeteraars waardoor de bodem en alles wat daarop groeit beter beschermd is tegen de gevolgen van extreme weersomstandigheden en ziektes. Vlaco-compost is een allround bodemverbeteraar mét gegarandeerde kwaliteit, voor de beste prijs.

We bundelden 6 veelvoorkomende vragen van tuinaannemers over Vlaco-compost en lieten hen door een Vlaco-expert beantwoorden:

1. Wat maakt van Vlaco-compost zo’n natuurlijk topproduct? 

Vlaco-compost is het resultaat van een natuurlijk proces, dat gecontroleerd en gestuurd wordt. Compost is lokaal geproduceerd en heeft een hoog stabiel organische stofgehalte en nutriënten die geleidelijk beschikbaar komen voor de planten. Dankzij Vlaco-compost kan je de biologische kringloop sluiten. Gecertificeerde Vlaco-compost behoort tot de besten in Europa. 

2. Waarvoor kan je als tuinaannemer compost inzetten?

Compost is zowel bij de aanleg als het onderhoud van de tuin en het gazon een uitstekend product. Compost levert heel wat humus aan de bodem en zorgt voor traag vrijkomende voedingsstoffen voor de planten. Deze voedingsstoffen zitten organisch gebonden en spoelen in de winter niet uit. Compost kan dus ook in de herfst en winter gebruikt worden. Met compost steek je een spons in de bodem. Compost verrijkt de bodem immers met humus. Deze extra humus zorgt ervoor dat de bodem meer water kan vasthouden. Vooral in droge periodes zie je het verschil. Als jaarlijkse onderhoudsdosis wordt compost best in het najaar toegediend op de gazon. Na de winter zal de compost, mee door het bodemleven en de regenwormen, volledig in de bodem zijn opgenomen en beschikt je gazon over de nodige voedingsstoffen. 

De (her)aanleg van een tuin is een unieke kans om meteen ook de bodem goed onder handen te nemen. Door bodemverbetering kan je problemen zoals een te harde, te arme of te droge grond letterlijk eens grondig aanpakken, want als het gazon of het bloemenperk er eenmaal ligt, kan je de bodem enkel nog van bovenuit bijwerken. Een bodemverbetering doe je door per vierkante meter 25 tot 35 liter compost over het terrein te verdelen en met een frees in te werken. Op die manier voorzie je de bodem van een jarenlange reserve aan humus en traagwerkende voedingsstoffen.

3. Wat met onkruidzaden in compost? 

Professionele Vlaco-compost is gehygiëniseerd en dus vrij van onkruidzaden en ziektekiemen.  Dit is belangrijk voor boomkwekers, siertelers, land- en tuinbouwers, want bestrijding van onkruid of een ziekte op de planten kost handenvol geld. De microbiologische activiteit zorgt tijdens het composteerproces voor een stijging van de temperatuur. Door voldoende beluchten en bevochtigen van het composterend materiaal wordt de temperatuur gecontroleerd en voldoende lang aangehouden, zodat ziektekiemen en onkruidzaden worden afgedood. Wie kiest voor Vlaco-gekeurde groencompost of gft-compost, zit altijd goed. 

4. Waarom is Vlaco-compost voor jou als tuinaannemer en voor je klanten zo’n interessant product? 

Compost bevat een hoog gehalte aan stabiel organisch materiaal en is een bron van humus voor de bodem. Compost brengt structuur in de bodem waardoor voedingsstoffen beter vast worden gehouden en traag worden vrijgegeven, zodat de behoefte aan meststoffen vermindert. De compost zorgt voor een goede lucht- en waterhuishouding, waardoor de bodem weerbaarder wordt tegen droogte en hevige regenval. Compost stimuleert het bodemleven, vermindert bodemerosie en zorgt voor een veerkrachtige bodem. Daarnaast is compost een natuurlijk en lokaal product mét een gegarandeerde kwaliteit, waar je geen stukken van mensen voor betaalt. 

5. Hoeveel voedingsstoffen bevat compost en is bemesting daarnaast nog nodig? 

De voedingsstoffen in compost zijn organisch gebonden en komen langzaam vrij op het ritme dat de planten er nood aan hebben. Compost bevat voldoende fosfor (P) en kalium (K). Eventueel kan je op het gazon nog wat extra stikstof (N) bijgeven. Opgelet: veel stikstof betekent snelle groei en veel maaien. Een snelle groei houdt ook in dat de planten vatbaarder zijn voor ziekten.

6. Waar moet je op letten en waar koop je Vlaco-compost?

Een bodemanalyse laten uitvoeren kan nuttig zijn. We zien dat heel wat gazons een te laag organische stofgehalte hebben. Met compost breng je vooral die organische stof aan. Hoeveel je precies nodig hebt voor een bepaalde tuintoepassing, kan je makkelijk berekenen via de compostcalculator. Een laatste gebruikstip: let er bij de opslag van compost op dat er geen onkruidzaden kunnen inwaaien.

Vlaco vzw verkoopt zelf geen compost, maar Vlaco-compost is beschikbaar bij de compostproducent in jouw buurt. Voor contactgegevens verwijzen we je graag door naar de kaart met verkooppunten. De prijs van Vlaco-compost wordt vastgelegd door de producent en is afhankelijk van seizoen, afgenomen hoeveelheid en fijnheid.

Tot slot: Met het gebruik van compost maak je een wezenlijk verschil voor het milieu. Compost draagt bij aan een goed bodembeleid, het sluiten van de kringlopen en het realiseren van de klimaatdoelstellingen. Wist je dat 1 m³ Vlaco-compost een besparing aan CO₂ oplevert die overeenkomt met de uitstoot van meer dan 2.000 km afgelegd met een gemiddelde personenwagen?

 

 

Ontdek nog veel meer over compostgebruik

>> Ontdek de voordelen van compostgebruik voor de bodem