7 héérlijke tips … waar je ook nog eens voedselverlies mee beperkt!

29 september 2020, is het de állereerste internationale dag tegen voedselverlies en voedselverspilling! Deze werelddag werd in het leven geroepen door The Food and Agricultural Organization of the United Nations (FAO). Bovendien biedt de organisatie een platform om voedselverspilling tegen te gaan. De FAO schat dat wereldwijd zo’n veertien procent van het voedsel verloren gaat, ter waarde van ruim 339 miljard euro. Dat zorgt voor de uitstoot van 1,5 gigaton CO2-equivalenten aan broeikasgassen. 

Ook in Vlaanderen is er nog te veel voedselverlies

Ook in Vlaanderen gaat er nog veel te veel kostbaar voedsel verloren. Het voedselverlies bij onze huishoudens bedraagt 240.925 ton per jaar. Dit komt neer op een 37 kg per Vlaming per jaar die thuis weggegooid wordt. Het soort vast voedsel dat het meest wordt verspild is fruit (12%), brood en banket (12%) en groenten (11%). Wist je dat de meest aangehaalde reden waarom huishoudens voeding weggooien luidt: ‘Teveel gekookt/bereid/ingeschonken/gezet’?  

Verrassend koken met restjes: de idéale manier om voedselverlies te beperken

Restjes redden en je ondertussen laten smullen van de heerlijkste gerechtjes? Daar zijn we bij Vlaco zot van en zot goed in! Daarom trakteren we je op deze eerste internationale dag tegen voedselverlies op 7 heerlijke restjestips waar je ook nog eens voedselverlies mee beperkt! Je vindt de volledige restjesrecepten – en nog heel wat extra succesreceptjes 😊- terug op onze website. De recepten pikten we uit onze 2 Restjeskookboeken (wist je trouwens dat ons 2de Restjeskookboek midden november van de pers rolt? Daarin schotelen we je de heerlijkste gerechtjes voor op basis van ... drankrestjes! ) Succes gegarandeerd!

Een winkellijstje maken en slimme tips toepassen: alweer heel wat restjes gered!

Een onderzoek toonde daarnaast aan dat er een verband is tussen impulsaankopen en de hoeveelheid voedselverlies in een gezin. Wist je dat de helft van de Vlaamse huishoudens een boodschappenlijstje maakt? En dat ook de helft van de gezinnen de voorraadkast en koelkast controleert vooraleer naar de winkel te gaan? Als je bovendien enkele slimme bewaartips toepast en op je zintuigen vertrouwt wanneer voeding met een “Ten minste houdbaar tot”-datum net (of net iets langer) is vervallen, ben je alweer aan het scoren! Ontdek veel meer tips en inspiratie over voedselverlies beperken op onze website! 

Doe mee met Vlaco’s mini-quiz en win in primeur ons 2de Restjeskookboek ‘Tot de laatste druppel’

Benieuwd wat jij weet over voedselverlies beperken? Neem deel aan onze online mini-quiz. De winnaars ontvangen in primeur ons allernieuwste restjeskookboek op basis van drankrestjes! 

 

#FLWDay #Vlaco #thuiskringlopen #voedselverlies

Internationale dag tegen voedselverlies en voedselverspilling