Voedselverlies beperken

Wat is voedselverlies?  Alle voeding die voor de mens bestemd was en niet door de mens geconsumeerd werd rekenen we onder voedselverlies. 

In Vlaanderen gaan jaarlijks tonnen aan voedsel en drank verloren doorheen de keten. Het voedselverlies bij de huishoudens bedraagt 240.925 ton per jaar. Dit komt neer op een 37 kg per Vlaming per jaar die thuis weggegooid wordt. Het soort vast voedsel dat het meest wordt verspild zijn fruit (12%), brood en banket (12%) en groenten (11%). Het voedselverlies komt neer op een verlies van ongeveer 8% van de aangekochte hoeveelheid voedsel en drank. Wist je trouwens dat de meest aangehaalde reden waarom huishoudens voeding weggooien is omdat ze teveel bereid of ingeschonken hadden?  (Bron: “Voedselverlies en consumentengedrag bij Vlaamse huishoudens” )

 

Daarom gaat ook Vlaco hélemaal voor minder voedselverlies. Ontdek hier wat we doen:

1.    Vlaco werkt mee het beleid uit rond voedselverlies

We bundelen de krachten om het voedsel te redden van de afvalberg. Hiervoor participeren we in het lerend netwerk van lokale besturen tegen voedselverlies. Ontdek hier meer. 
 

2.  Vlaco is dagelijks aan de slag om voedselverlies te beperken 

We baseren ons op de cascade van waardebehoud van voedsel, die gaat van meest wenselijke naar minst wenselijke trap. Dit vormt de leidraad om voedselverlies terug te dringen. 

3. Vlaco komt naar de Vlamingen toe om voedselverlies te beperken

Ontdek hiervoor Vlaco's: 

 

Ontdek de andere thuiskringlooptechnieken

>> Terug naar hoofdpagina Thuiskringlopen