Vlaco-potgrond

Vlaco-potgrond

In Vlaco-potgrond is de helft van het veen vervangen door compost (groencompost en schorscompost). Door het aandeel veen te beperken in de Vlaco-potgrond, worden heel wat kilo’s CO₂-equivalenten uitgespaard. Bij het ontginnen en het transport van veen komt immers veel CO₂ vrij. Bovendien draagt de compost op een positieve manier bij aan het microbieel leven in de potgrond, wat de ziektewerendheid ten goede komt.

Samen met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en andere wetenschappelijke partners blijft Vlaco via wetenschappelijk onderzoek en ook via eigen praktijkproeven inzetten om het aandeel turf in Vlaco-potgrond nog verder te verminderen, om de nutriëntenvoorraad te optimaliseren en om het vochthoudend vermogen nog te verbeteren.  

Vlaco-potgrond: universele potgrond met tal van mogelijkheden 

Wil je een vierkantemetertuintje aanleggen, bloembakken vullen of je terras opfleuren met bloempotten, dan is Vlaco-potgrond een ideale keuze. Je planten zullen er blij mee zijn. En ook voor jou is het gemakkelijk, want Vlaco-potgrond houdt vocht goed vast en bevat traagwerkende nutriënten. Dit betekent: minder begieten en bijbemesten is voor de meeste planten niet nodig. 

Vlaco-potgrond: zowel voor particulier als groenprofessional

Meer en meer mensen zijn actief op zoek naar manieren om zo ecologisch mogelijk aan de slag te gaan. Op elk gebied. Ook daar past Vlaco-potgrond perfect ‘in het potje’, met wel 50 % veenvervanging in de Vlaco-potgrond. Het feit dat veen een eindige grondstof is en dus veel minder milieuvriendelijk, weet lang niet iedereen. Potgrondmengsels bestaan vaak voor 100 % uit veen. Dat de potgrond ook naar gebruiksgemak en resultaten goed scoort, is meer dan mooi meegenomen. Zowel voor particulieren als voor groendiensten is Vlaco-potgrond een mooi en duurzaam product. 

Potgrond-tips

Tip 1. Compost is geen potgrond. Compost dient om bodem te verbeteren door compost in de bodem te mengen bijvoorbeeld bij de aanleg van gazon, aanplanten van planten of struiken, …Om bloembakken, -potten, … te vullen gebruik je beter potgrond.

Tip 2: Wist je dat je “oude” potgrond kan vernieuwen door er compost bij te mengen? Meng daarvoor 4 delen potgrond met 1 deel compost. 

Tip 3: Let op met zuurminnende planten: deze hebben specifieke potgrond nodig die zuurder is dan universele potgrond.

 

Gebruikers van Vlaco-potgrond aan het woord

De gemeenten Avelgem en Anzegem gingen met Vlaco-potgrond aan de slag. Ontdek hier hun ervaringen

Ontdek hier hoe Gil Claes meer leert over duurzame Vlaco-potgrond. Aan het woord, Vlaco-lesgever Myriam De Munter:

 

>> Vlaco-potgrond in de pers: ontdek het opiniestuk van Ruben Vanholme op vrt.nws (22 maart 2021)

 

Waar is Vlaco-potgrond verkrijgbaar? 

ImogIgean en IOK Afvalbeheer produceren Vlaco-potgrond. Deze is verkrijgbaar in zakken van 40 liter en soms ook in big bags of in bulk. Ontdek hier de verkooppunten van Vlaco-potgrond.