5 Voordelen van Vlaco-compost op een rij

De lente is het ideale moment om je tuin in te duiken. Met compost als onmisbare troef voor je gazon, bloemenperken én eigen oogst. Heb je geen of te weinig thuiscompost, dan kan je gaan voor 100% natuurlijke Vlaco-compost. Wat levert compostgebruik in jouw tuin of plantenbakken op je terras op? We zetten 5 voordelen op een rijtje. 

1. Vlaco-compost gaat bodemuitputting tegen

Tuinieren put de bodem uit, borders worden schoongemaakt, grasmaaisel wordt weggehaald, fruit en groenten worden geoogst,… Op die manier worden voedingsstoffen en organisch materiaal steeds weggenomen van de bodem. De bodem wordt schraler, waardoor je minder opbrengst hebt van groenten en fruit, minder mooie bloemen en een minder weerbaar gazon. Dit kan je makkelijk voorkomen door compost te gebruiken. Compost zorgt voor voedingsstoffen én een vruchtbare en gezonde bodem.

2. Vlaco-compost beschermt tegen ziektes 

Het organische materiaal van compost is zeer divers en trekt verschillende bodemdiertjes aan. Zij zorgen er op hun beurt voor dat schadelijke organismen als aaltjes of ziekten moeilijker de overhand krijgen. Zie Vlaco-compost als de vriendelijke en lokale lijfwacht van jouw gazon, planten, groenten en fruit.

3. Vlaco-compost verbetert de waterhuishouding van de bodem

Zandgronden met compost drogen minder snel uit en zwaardere gronden, zoals leem en klei, draineren net beter dankzij compost. Gevolg: de kwaliteit van de grond wordt geoptimaliseerd, waardoor hij gezondere planten oplevert. Compostgebruik zorgt voor een verhoging van de waterreserve voor je planten. Compost is eten, drinken én een dessertje voor je planten. Planten die zonder stress kunnen groeien, zijn gezonder en minder gevoelig voor ziektes.

4. Vlaco-compost geeft langzaam voedingsstoffen vrij

Bij compost komen de voedingsstoffen langzaam vrij, op het tempo dat de planten ze nodig hebben. Gevolg: sterke planten die gelijkmatig groeien en tegen een stootje kunnen. 

5. Vlaco-compost is 100% natuurlijk én zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk 

Compost ontstaat uit een natuurlijk proces en kan in grote mate primaire grondstoffen (zoals turf) die vaak in potgronden worden gebruikt, vervangen. Wist je dat 40 liter Vlaco-compost een besparing aan CO2 oplevert die overeenkomt met de uitstoot van 100 km afgelegd met een gemiddelde personenwagen? Daarnaast is het een gouden kringloopproduct: duurzaam en lokaal geproduceerd. 

Kies voor Vlaco-compost als duurzame bodemverbeteraar, zorgvuldig gerecycleerd uit organisch materiaal. Je sluit de biologische kringloop én je kiest voor een lokaal product. Ontdek Vlaco-compost nu tijdens de voorjaarscompost-actie op recyclageparken en ontvang er gratis tuinhandschoenen bij aankoop van compost. 

 

Meer weten over Vlaco-compost?  

Ontdek hier waarvoor je Vlaco-compost kan gebruiken

6 praktische tuintips met Vlaco-compost

 

>> Terug naar actiepagina