Het grasgeheim voor een mooi zomergazon? Compost!

Heb je een tuin, dan kijk je nu al terug uit naar zalige tuindagen op jouw gazon. Met een beetje voorbereiding én een flinke dosis compost, geniet je binnenkort ook 's zomers van een groener en sterker grastapijt.

Het grasgeheim: een jaarlijkse onderhoudsbeurt met compost!

Gras groeit niet zomaar. Net zoals een huis goede fundamenten nodig heeft, zo heeft een gazon een perfecte tuingrond nodig om er jarenlang schitterend uit te zien. De perfecte tuingrond is humusrijk, kruimelig en licht. Hij vangt voldoende water op in de droge zomer en laat het teveel aan water doorsijpelen na een hevige plensbui. De lente, maar ook het najaar, is het uitgelezen moment om de tuin te verwennen met deze extra vitaminekuur. Strooi fijne compost op het gazon, zo ben je die 'rosse plekken' alweer een stapje voor.

>> Ontdek hoe je het aanpakt in het bovenstaande filmpje met Vlaco-lesgever Joachim.

Gazon aanleggen! Met compost erbij ga je voor 15 jaar profijt!

De ideale tuingrond wordt niet keihard bij droogte en niet modderig bij langere perioden van regen. Deze bodem verkrijg je door bij aanleg van het gazon de natuurlijk aanwezige bodem te verrijken met compost. Vertrek je van nul en start je nu met de aanleg van jouw gazon, verwerk dan compost in de toplaag van de bodem. Afhankelijk van de bestaande beplanting en het bodemtype gebruik je best een ploeg of frees om de bodem eerst te bewerken en daarna de compost onder te mengen. Bij een bodemverbetering werk je 1600 kg à 2220 kg compost  in per 100 m². De tuingrond krijgt hiermee een stevige basis aan organische stof waardoor een goede bodemstructuur voor de komende twintig jaar verzekerd is.

>> Ontdek meer in ons blogbericht en in het bovenstaande filmpje waar Vlaco-lesgever en tuinman, Joachim, een gazon aanlegt en tevens compost inwerkt. 

Wat is compost en wat zijn zijn troeven voor de bodem? 

Compost is het stabiele, gehygiëniseerde en humusrijke eindproduct van de compostering van selectief ingezamelde materialen zoals groenten, fruitschillen, grasmaaisel, bladeren en snoeihout. Compost is een bodemverbeteraar en geen meststof. Meststoffen geven planten extra voeding waardoor ze sneller groeien. Een bodemverbeteraar, zoals compost, zorgt in de eerste plaats voor het algemene welzijn van de tuinbodem en dus ook voor jouw groen: een gezonde plant in een gezonde bodem, zeg maar.

Wil je gaan voor optimale duurzaamheid in de tuin, dan kan je thuis zelf composteren in bakken of in vaten of je kan duurzame Vlaco-compost kopen op een verkooppunt in jouw buurt.

Waarom de bodem verbeteren met compost?

Plantengroei (zowel particulier als professioneel) zorgt voor uitputting van de bodem. Door het schoonmaken van borders, weghalen van grasmaaisel en het oogsten van fruit worden immers steeds voedingselementen en organisch materiaal weggehaald. Met compost breng je de tuinbodem terug in een goede conditie. Je vult terug aan, wat je hebt weggehaald.

 

Meer weten over compost

Meer info over het gebruik van Vlaco compost, Vlaco topdressing en Vlaco potgrond vind je hier.