Restjesrecept: kruidenspread

Restjesrecept Kruidenspread
Foto Heikki Verdurme

Ben je geen grote melkdrinker en heb je melk over? Maak er eens een kruidig broodbeleg van.

 

Met verse kruiden in tuin of keuken of op de vensterbank kun je een heel jaar lang dit smaakvolle gerecht op tafel toveren.

 

Ingrediënten

  • 50 g amandelpoeder
  • 250 ml melk
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 à 2 eetlepels maïzena
  • snufje tot ½  koffielepel zout
  • 1 teentje knoflook (geperst) of een klein, fijngesnipperd uitje
  • ½ eetlepel verse peterselie
  • ½ koffielepel gedroogde of verse dille
  • ½ koffielepel gedroogde of verse rozemarijn
  • ½ koffielepel gedroogde of verse tijm

Bereiding

  • Meng het amandelpoeder met de helft van de melk.
  • Roer tot een gladde massa.
  • Voeg de rest van de melk, het citroensap, de maïzena en het zout toe.
  • Doe het mengsel in een kookpan en zet op een laag vuurtje.
  • Blijf roeren tot het dikker begint te worden.
  • Zet de pan van het vuur en laat afkoelen.
  • Roer alles nog eens met een vork om en zet het mengsel enkele uren in de koelkast.
  • Na enkele uren is het mengsel smeuïg geworden en kun je de kruiden toevoegen.
  • Smeer op je boterham of werk feestelijk af op een toastje.

Tips en variatie

  • Wie het pittiger of kleuriger wil, kan gerust extra peper en paprikapoeder toevoegen.
  • Wil je het graag romiger? Voeg dan een restje melk-, soja of kokosroom toe.

 

Ontdek meer thuiskringlooptips! 

Ontdek hier wat Vlaco nog allemaal in petto heeft rond voedselverlies beperken

 

Meer restjesrecepten ontdekken? 

Ontdek hier meer restjesrecepten uit onze 2 kookboeken.