Vlaco en Soilcom zetten hygiënevereisten compost op een rij

Vlaco en Soilcom zetten hygiënevereisten compost op een rij

Projectlogo Soilcom

Goede compost is vrij van onkruidzaden en ziektekiemen. In het kader van het Interreg project Soilcom maakte Vlaco vzw een overzicht van de verschillende hygiënisatievereisten die nodig zijn.


Boomkwekers, siertelers, land- en tuinbouwers vragen zich dikwijls af of ze met compost geen ziektekiemen of onkruidzaden zullen verspreiden. Heel begrijpelijk want bestrijding van onkruid of een ziekte op de planten kan handenvol geld kosten. Als de temperatuur in de composthopen gedurende een langere tijd voldoende hoog is, worden onkruidzaden, wortelknolletjes, maar ook de meest robuuste plantenziekten volledig afgedood. Het is wel belangrijk dat de composteerder voor iedere batch compost die hij maakt, de juiste hygiënisatievereisten opvolgt.


Ieder land legt zelf de voorwaarden voor compostering vast, wat resulteert in grote verschillen. In sommige landen zijn er quasi geen hygiënisatievereisten, in andere landen wordt strenge opvolging opgelegd. In het kader van het Interreg project Soilcom maakte Vlaco vzw een overzicht van de verschillende hygiënisatievereisten. Omdat het ook belangrijk is dat er op Europees niveau een afstemming gebeurt, ontwikkelde ECN (European Compost Network) een kwaliteitsstandaard: het ECN QAS. Zo probeert ECN te bouwen aan een geharmoniseerde Europese markt voor kwaliteitsvolle compost, waarbij certificeringsschema’s af op elkaar afgestemd worden. ECN ondersteunt nationale kwaliteitsorganisaties, zoals Vlaco (Vlaanderen), BGK (Duitsland), CIC (Italië) en KBVOE (Oostenrijk). Nederland (Keurcompost) en UK (PAS 100) hebben ook onafhankelijke kwaliteitscontroles die niet onder ECN QAS vallen. 

ECN QAS
In het Soilcom Hygienisatieprotocol worden de vereisten voor een goede compostering beschreven en staat ook weergegeven hoe de verschillende landen met compost omgaan. Wie kiest voor gekeurde groencompost of gft-compost, zit altijd goed! 
Tip: Let er bij de opslag van compost op dat er geen onkruidzaden kunnen inwaaien.

>> Ontdek hier hoe het ECN-QAS in zijn werk gaat.

 

logo soilcomProvincie oost vlaanderenProvincie Antwerpen

 

>> Terug naar het jaarverslag 2020