Wist je dat 84 % van de Vlamingen bewaar- en/of verwerktechnieken gebruikt als ze voedseloverschotten heeft?

Bewaar en verwerktechnieken

... dit en veel meer ontdekte Vlaco na een grootschalig onderzoek bij 1000 Vlamingen. 

Hoe zit het met het thuiskringloopgedrag van de Vlamingen? Hoe goed passen wij in Vlaanderen kringlooptechnieken toe -  én zijn we daarmee impliciet ook goed bezig voor de biodiversiteit, het milieu en de kwaliteit van onze (tuin)grond? Vlaco liet er in 2018 een onderzoek naar uitvoeren door onderzoeksbureau MAS. Vlaco’s thuiskringloop-experten Elfriede Anthonissen en Kristof Van Stichelen geven hun eerste reacties bij de resultaten. 

Resultaat 5:

Dat lijkt een vrij goed resultaat. Toch verdwijnt er jaarlijks nóg 88 kg voedsel per gemiddeld Vlaams huisgezin bij het afval. 25 % van de Vlaamse gezinnen zegt meermaals per week keukenrestjes over te hebben, 8 % heeft dagelijks keukenresten en 32 % had de voorgaande week brood weggegooid. Gelukkig heeft 42 % van die Vlamingen de reflex om te koken met die restjes. 63 % vriest restjes in om later te gebruiken. 


Gebruik bewaar- en verwerkingstechnieken
Het gebruik van bewaar- en/of verwerktechnieken bij de Vlamingen.

 

Reactie Team Thuiskringlopen Vlaco vzw op resultaat: 
 

Afbeelding verwijderd.
Team Thuiskringlopen Vlaco

Elfriede: “De 16 % die geen bewaar- of verwerktechnieken toepast, geeft als belangrijkste reden op dat ze er te weinig van kent. In het Restjeskookboek van Vlaco, verkrijgbaar in de boekhandel, staan niet alleen leuke recepten, maar ook makkelijke tips om voedselresten te beperken. Je leest er meer over bewaardata en inspiratie voor lekkere restreceptjes, ingedeeld per type van restje (groenten, vlees en vis, brood …). Leer je makkelijker al doende in groep dan kan je in je buurt terecht voor workshops rond Koken met restjes die Vlaco in samenwerking met intercommmunale of gemeente organiseert. Restjes verwerken maakt koken en samen eten niet alleen leuker en gevarieerder, je wint er altijd mee. Restjes kunnen gebruikt worden in tapa-gerechtjes, hoofdmaaltijden én dessertjes. Je doet goed voor het milieu, voor jezelf en je portemonnee! Verras jezelf en je tafelgenoten met heerlijke restreceptjes.“  

Van oud brood maak je broodballetjes. Heerlijk als apéro of in de soep
Van oud brood maak je broodballetjes. Heerlijk als apéro of in de soep

Van restjes maak je vaak de heerlijkste gerechtjes.

Van restjes maak je vaak de heerlijkste gerechtjes

Meer weten over het Vlaamse thuiskringloopgedrag ? 

Lees hier meer

 

Meer weten over Thuiskringlopen?

Lees hier meer over Thuiskringlopen. 

Terug naar het activiteitenverslag 2018