Waarom compost gebruiken in de tuin in het voorjaar?

Dankzij compostgebruik, loopt de bodemhuishouding van je tuin véél vlotter. Ontdek 7 tuin- (of terras)toepassingen die heel wat profijt hebben van een composttoediening in het voorjaar:  

1. Compost voor een rijke en vruchtbare bodem 

Wil je ook een rijke en vruchtbare tuinbodem? Met Vlaco-compost zit je goed. Zandgronden met compost drogen minder snel uit en zwaardere gronden, zoals leem en klei draineren net beter dankzij compost. 

2. Compost voor een weerbaar gazon 

Gazon onderhoud: had ook jij last van een dor en uitgedroogd gazon tijdens de droge zomers van de voorbije jaren? Ga deze zomer voor een groenere grasmat, met Vlaco-compost. Compost verbetert de waterhuishouding van je bodem, zodat je gras tegen een stootje kan! Als jaarlijkse onderhoudsdosis is het voldoende een dun laagje compost van 0,5 cm over het gazon uit te spreiden. Bij voorkeur in het najaar, maar ook in het voorjaar kan het perfect. Enkele regenbuien later zie je de compost nog amper. Ontdek hier veel meer! 

Gazon aanleg: ben je van plan gazon aan te leggen? Dan werk je bij de aanleg best een grote dosis compost in de grond in, een 10 tot 20 cm diep. Je gazon zal er maar liefst 15 jaar profijt van hebben!  Zelf aan de slag gaan? Ontdek meer in ons blogbericht!

4. Vlaco-compost voor een lekkere oogst

In de moestuin kan je jaarlijks ongeveer 5 l/m² inwerken. In een nieuwe moestuin en voor groenten zoals kolen, spinazie, prei, sla, selder, peterselie, kervel, courgette, pompoenen, komkommer, meloen, aubergine, paprika, tomaat en aardbei kan je gerust wat meer gebruiken. Veldsla, ajuin, knoflook, erwt, boon, witloof en schorseneer hebben liever minder nutriënten, gebruik dus wat minder compost. Ook de fruitoogst leeft op van een stevige portie Vlaco-compost. 

5. Vlaco-compost voor prachtige bloemen 

Wist je dat de bloemen in je tuin vaak geen snelwerkende meststoffen nodig hebben? Als de groei geforceerd wordt, worden planten vatbaarder voor ziekten en ongedierte. Met Vlaco-compost geef je hen alles wat ze nodig hebben, wanneer ze het nodig hebben. 

6. Geef je bomen de beste start

Opgelet: het ideale moment om bomen aan te planten is het vróege voorjaar en het najaar. Bij aanplant kan je in het plantgat een gezonde dosis compost meegeven, waar de bomen nog jarenlang profijt van hebben. Ontdek hier meer

7. Geen tuin? Geen probleem! Ook planten in moestuin- en kruidenbakken genieten van een compostboost

Ook op je terras geniet je met Vlaco-compost van de lekkerste kruiden en de heerlijkste vierkante-metertuintjes. Wist je dat je bij sommige Vlaco-producenten ook Vlaco-potgrond kan aankopen? Het is een duurzame, lokaal geproduceerd potgrond, waar zo weinig mogelijk veen (eindige grondstof) in verwerkt is. Ontdek de beschikbaarheid ervan op de Vlaco-verkoopkaart

8. Met compost steek je een spons in de grond! 

Compost maakt je gazon, bloemen, borders, groenten en (fruit)bomen weerbaarder tegen extreme weersomstandigheden in de zomer. Door compost te gebruiken in het voor- of najaar, bied je je planten heel wat voordelen én zet je daarnaast ook belangrijke stappen voor een meer droogte- en hittebestendige tuin in de zomer. Daarnaast maak je je tuin ook beter bestand tegen plotse en felle regenbuien. Hoe dat precies zit, lees je hier!

 

Tip: check zeker onze online compostcalculator om te weten hoeveel compost je best gebruikt bij welke tuinactiviteit. 

 

 

 

Meer lezen over compostgebruik? 

>> Ontdek hier wat compostgebruik voor jouw bodem doet

>> Starten met thuiscomposteren? Ontdek hier alles en veel meer!