Wat is composteerbaar?

Deze tabel geeft een overzicht van de materialen die je kunt composteren en de materialen die je beter niet composteert. Meer toelichting vind je in de Vlaco-detaillijst onderaan deze pagina.

Wel composteren      Y   Niet composteren     N

Bladeren en naalden

Tuin- en snijbloemen

Fruitresten, fruitschillen

Gazonmaaisel

Gras

Groenteresten en loof (incl. aardappelschillen)

Haagscheersel, snoeihout, takken

Hakselhout

Hooi en stro

Keukenpapier

Mest en uitwerpselen van planteneters en vogels

Noten en doppen, fruitpitten en -stenen, zaden en granen (droog)

Onkruid

Papier, karton

Resten uit groente- en siertuin

theebladeren, theezakjes, cichorei, koffiedik

Zieke plantendelen

Potgrond en turf

 

Bioplastics

Compoststarters en -versnellers

Dierlijke producten (dit zijn dierlijke resten, beenderen, vleesresten, charcuterie, haar en pluimen, kattenbakvulling, mosselschelpen, eierschalen, ... )

Gekookt of bereid voedsel (brood en broodresten, koekjes, gebak, chips, chocolade, gekookte groenten, olie- en vetrijke materialen ...)

Graszoden

Houtskool

Inerte materialen zoals aarde, (hout)as, grond, klei, zand, leem, metaal, steen, kalk, en synthetische materialen (brik, kunststof isolatiemateriaal, plastic wegwerpluiers, -doeken en -verbanden)

Stof uit de stofzuigerzak

Timmerhout, houtkrullen, houtvezel, kurk

Menselijke uitwerpselen en uitwerpselen van vleeseters.

 

label vinçotte

Ook materialen met het 'OK compost home'-logo mag je normaal gezien thuis composteren.  Maar hier is toch enige omzichtigheid geboden.  

In de gedetailleerde Vlaco-lijst onderaan de pagina, sommen we ‘alle’ al dan niet composteerbare tuin- en keukenresten op, en vind je alle noodzakelijke uitleg over composteerbaarheid, samenstelling, rol bij de compostering ... 

Deze detaillijst gaat verder dan de strakke wel/niet lijstjes die je aantreft in folders en brochures … De meeste bestaande oplijstingen zijn tweeledig (composteerbaar of niet-composteerbaar) en worden (bewust) eerder summier gehouden om de composteerbaarheid inzichtelijk te maken voor de geïnteresseerde leek. 

Composteerbaarheid is in de praktijk echter niet steeds een zwart-wit-kwestie, maar eerder een verhaal met heel wat nuances en tientallen tinten grijs.

Dé Vlaco-detaillijst: jouw meest complete houvast bij het thuiscomposteren. 

Bijlagen