Wormenbak

stapelbare wormenbak

Geen tuin en toch graag de biologische kringloop thuis sluiten? Dan is een wormenbak ideaal!

Wie geen tuin heeft, kan groente- en fruitafval composteren in een wormenbak. Een wormenbak bestaat uit één of meerdere (plastic) bakken waarin, boven een startlaag van luchtig materiaal, voornamelijk keukenafval wordt gecomposteerd door wormen die samen met halfverteerde compost van buitenaf worden aangevoerd.

Goed beheerde wormenbak werkt

Een goed beheerde wormenbak veroorzaakt geen hinder en kan de keukenresten van een klein gezin verwerken. Opgelet: een wormenbak is een vrij klein gesloten systeem, dat extra aandacht vergt en nauwe opvolging vraagt van de leefomstandigheden van de wormen. Temperatuurstijgingen buiten de wormenbak zijn snel voelbaar binnenin en de wormen kunnen vanuit de gesloten bak niet migreren naar een meer geschikte omgeving. Het risico op sterfte bij de wormen is dus reëel.

Wat levert een wormenbak op?

Je kan je eigen groente- en fruitafval zelf verwerken en je oogst compost, zelf zonder dat je over een tuin dient te beschikken. Daarnaast oogst je uit een wormenbak percolaat: een voedselrijke vloeistof die je, verdund met minstens 9 delen water, aan de kamerplanten kunt geven.

>> Zelf een wormenbak maken? Volg onze handleiding en ga er ook mee aan de slag!

 

Hoe pak je thuiscomposteren aan?

Ook een wormenbak is een manier van thuiscomposteren. Of je nu binnen of buiten composteert, de basisprincipes blijven hetzelfde. Ontdek het in onze filmpjes

 

Interesse in een workshop thuiscomposteren?

Wist je dat Vlaco overal in Vlaanderen workshops thuiscomposteren aanbiedt? Ontdek meer over ons lespakket Thuiskringlopen?

 

Meer lezen over thuiscomposteren?

Lees meer over thuiscomposteren in onze folder Thuiscomposteren in een wormenbak of in onze uitgebreide brochure Thuiscomposteren in de kringlooptuin.

 

Meer weten over thuiscomposteersystemen? 

Ontdek hier de meest courante composteersystemen

Benieuwd of er nog andere in-huis-methoden zijn om je keukenresten te verwerken? Bekijk dan onze vergelijkende artikels.